Za koga -Standard Računovodstvene Usluge- Miloša Stevanovića otkupljuje 180 miliona KM potraživanja IRB-a?


Za koga -Standard Računovodstvene Usluge- Miloša Stevanovića otkupljuje 180 miliona KM potraživanja IRB-a?

Bijeljinska firma „Standard Računovodstvene Usluge“ u vlasništvu advokata Miloša Stevanovića dostavila je ponudu za otkup dospjelih potraživanja Investiciono-razvojne banke RS koje ova institucija nije uspjela naplatiti, saznaje portal CAPITAL.

Ova bijeljinska firme dostavila je ponudu za otkup svih dospjelih potraživanja Fonda za razvoj i zapošljavanje IRB-a RS u vrijednosti od skoro 180 miliona maraka koja je IRB ponudio na prodaju na oglasu objavljenom polovinom prošlog mjeseca.

„Vlada Republike Srpske sutra treba da razmatra ovu ponudu, a radi se o kreditnim sredstvima koja je IRB bez posredovanja komercijalnih banaka plasirao direktno preduzećima u vlasništvu osoba bliskih vlasti koje te kredite nisu vraćale. Riječ je, između ostalog, o kreditima datim firmama „Farmaland“ Gradiška, „Leder“ Bijeljina, „Vučko“ Jahorina, „Ekvator“ Banjaluka, „Energolinija“ iz Zvornika i još tridesetak dužnika“, otkriva naš izvor.

Podsjećamo, prema oglasu koji je raspisao IRB nominalna vrijednost dospjelih potraživanja je oko 125,5 miliona KM, dok se ostatak od 54,1 milion KM odnosi na obračunate kamate.

U tom oglasu, IRB je pozvao potencijalne kupce da se prijave na učešće na tenderu i pošalju pismo namjere, a tek nakon što potpišu ugovor o povjerljivosti i uplate 200.000 maraka omogućen im je pristup sobi sa podacima u kojoj se nalazi dokumentacija o kreditima, sredstvima obezbjeđenja, izvještajima o procjenama vrijednosti sredstava obezbjeđenja, te postupcima koji se vode pred nadležnim sudovima.

U slučaju da se odluče za učešće na tenderu, zainteresovani subjekti morali su da uplate predujam od 2,5 miliona maraka i to je uradila firma Miloša Stevanovića.

FOTO: Agencije

Generalno, riječ je o 41 ugovoru o zajmu, sa 37 dužnika. Od tog broja, 19 ugovora vrijednih 88,4 miliona KM obezbijeđeno je založnim pravom na nekretninama, a četiri čija je vrijednost 1,8 miliona, založnim pravom na opremi i ostaloj pokretnoj imovini.

Osam ugovora o zajmu čija je vrijednost 18,4 miliona maraka obezbijeđeno je založnim pravom na nekretninama, opremi i ostaloj pokretnoj imovini dok deset ugovora „teških“ 16,9 miliona KM nije obezbijeđeno ovim instrumentima.

Sva imovina koja je založena kao obezbjeđenje potraživanja iz portfelja se nalazi u Republici Srpskoj.

U IRB-u su pojasnili da potraživanja ne mogu kupiti pravna i fizička lica povezana sa dužnikom.

„Tenderskom dokumentacijom je predviđeno da IRB RS kupcu trajno prenosi potraživanja iz portfelja kao i sve rizike i koristi po tom osnovu, u skladu sa čim na kupca prelaze i sva pripadajuća sporedna prava“, precizirali su u pozivu iz IRB-a RS uz napomenu da ne daju garancije za naplativost potraživanja, kao ni za kvalitet sredstava obezbjeđenja.

Miloš Stevanović prvo nije odgovarao na naše pozive, a kasnije nije bio dostupan.

Piše: Darko Momić
Izvor: capital.ba

IRB prodaje propali kredit zbog kojeg se sudilo Džombiću

Foto: Alumina

Kredit zvorničke „Energolinije“ od 19,4 miliona maraka zbog kojeg se sudilo bivšem premijeru Republike Srpske Aleksandru Džombiću ponuđen je na prodaju kao i brojni drugi nenaplativi krediti iz Fonda za razvoj i zapošljavanje vrijedni 180 miliona maraka.

Ovu informaciju za CAPITAL je potvrdio direktor Investiciono – razvojne banke (IRB) RS Dražen Vrhovac.

„Taj kredit se kod nas vodi kao dospio, a nenaplaćen i dio je NPL-a (nekvalitetni krediti) koji je ponuđen u nedavno objavljenom javnom pozivu“, kaže on ne otkrivajući ko se u ovoj priči pojavljuje kao potencijalni kupac.

On navodi da je presudom Vrhovnog suda Republike Srpske zvornička „Alumina“ kao jemac i dalje u obavezi da vrati ovaj kredit.

„Alumina“ je, da podsjetimo, vratila 6,2 miliona maraka ovog kredita, ali je prestala da ga plaća kada je u „Energoliniji“ otvoren stečaj.

Oni su zatim tužili IRB, koji im je, nakon sudske presude, vratio novac. Vrhovac kaže da drugog izbora nije bilo.

„“Alumina“ je dobila prvostepenu i drugostepenu presudu na osnovu koje smo imali rok od 30 dana da uplatimo sredstva koja smo prihodovali po osnovu naplate kredita od njih kao jemca. Novac smo uplatili, ali smo podnijeli apelaciju i cijeli postupak ide ispočetka“, kaže Vrhovac.

Ranije, početkom ove godine, predsjednik Upravnog odobora „Alumine“ Zoran Stevanović je za CAPITAL kazao da je ovo preduzeće spremno da pod određenim uslovima vrati kredit i da se postigne dogovor mimo suda.

Međutim, do objave ovog teksta nismo uspjeli da ga dobijemo na telefon kako bi nam rekao da li se od tog odustalo.

Inače, „Energolinija“ je kredit dobila za zamjenu kotla i promjenu energenta u fabrici kako bi pojeftinila proizvodnju, ali je dobar dio kredita nenamjenski utrošen.

Republičko javno tužilaštvo je smatralo da ovo preduzeće nije imalo uslove da uopšte dobije kredit zbog čega je bivšeg premijera Džombića optužilo za zloupotrebu položaja.

Oni su tvrdili da je Džombić kao predsjednik velikog kreditnog odbora u IRB-u znao za tu činjenicu, ali da je i pored toga vršio pritisak na upravu banke da se kredit odobri.

Međutim, sud je Džombića prošle sedmice oslobodio krivice.

Izričući presudu sudija Dragan Uletilović je rekao da nije postojao umišljaj i namjera optuženog te da je postupao u najboljoj namjeri.

Piše: D. Tovilović
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter