WHO (SZO): Danas je najgori dan od početka pandemije u svijetu

WHO (SZO): Danas je najgori dan od početka pandemije u svijetu

Svjetska  zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u subotu da su posljednja 24 sata bila rekordna po broju zaraženih koronavirusom u svijetu od početka pandemije, s 212.326 novih slučajeva.

Najviše novozaraženih je u SAD-u, Brazilu i u Indiji, navodi WHO. Stari rekord držao je 28. jun kada je infekcija potvrđena kod 189.077 osoba. Broj smrtnih slučajeva dnevno stabilan je i iznosi oko pet hiljada.

Prema izračunu Reutersa, u petak je ukupni broj zaraženih na svijetu prešao 11 miliona. Više od pola miliona ljudi umrlo je od koronavirusa u sedam mjeseci.

WHO je također objavio da obustavlja ispitivanja antimalarika hidroksiklorokina u kombinaciji s lijekom za HIV lopinavirom/ritonavirom kod hospitaliziranih pacijenata s covidom-19, nakon što je potvrđeno da nisu uspjeli smanjiti smrtnost.

"Ta privremena ispitivanja pokazuju da hidroksiklorokin i lopinavir/ritonavir izazivaju slabu ili nikakvu redukciju mortaliteta hospitaliziranih pacijenata s covidom-19, u usporedbi sa standardnom njegom", stoji u priopćenju WHO-a.

UN-ova agencija je istaknula da odluka, donesena po preporuci međunarodnog upravnog odbora tog istraživanja, ne utiče na druge studije u kojima se lijek koristi kod pacijenata koji nisu hospitalizirani ili radi prevencije zaraze.

WHO također ispituje mogući učinak Gileadovog protuvirusnog lijeka remdesivir na covid-19, priopćila je agencija.

Izvor: hina.hr

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks