Vukanović o ikoni : Dodik će nekoga da žrtvuje

Vukanović o ikoni : Dodik će nekoga da žrtvuje

To je svjetski međunarodni skandal zbog čega bi neko podnio ostavku", kazao je Vukanović.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović kazao je kako se stvari koje predstavljaju nacionalno blago neke države nikada ne poklanjaju visokim dužnosnicima. Kritikovao je savjetnike Milorada Dodika i poručio da je ovo "najbolji način da se Dodik konačno povuče" jer će ovaj "skandal ostaviti duboke posljedice na imidž naše zemlje".

U svom obraćanju uživo, odgovarajući na pitanja građana, Vukanović je kazao kako je do toga došlo jer "nemaju ozbiljne saradnike koji se bave politikom ozbiljno i imaju iskustvo u diplomatiji jer, u protivnom, ne bi se dogodio ovakava skandal".

"Imao sam iskustvo četiri godine rada u kabinetu Mladena Bosića. Naučio sam dosta toga i tada smo prošli šta je protokol, kakva su diplomatska pravila, gdje ko sjedi, kako se putuje, šta se daje na poklon itd. Imate izbor za poklon od toliko do toliko novaca, možete uzeti umjetnički rad nekog domaćeg slikara koji će u bakru ili drvetu napraviti Saborni hram u Mostaru, Višegradsku ćupriju u Višegradu itd. Ne daje se neki skup poklon visokim dužnosnicima nikada, ne daju se stvari koje predstavljaju nacionalno blago neke države. Nedopustivo je da takve stvari poklonite, posebno ne ukradenu stvar. Doveli su nas u neprijatnost, kao što sam upozorio u Skupštini. Doveli su u neprijatan položaj i Lavrova, vjerovatno to što je doživio u BiH nije nikada, da vraća poklon i da to ide preko Interpola. To je svjetski međunarodni skandal zbog čega bi neko podnio ostavku", kazao je Vukanović.

Kritikovao je Dodikove savjetnike kazavši kako su "lažni profesori i sveznalice koje ne znaju ništa, inače bi ga upozorili šta se može pokloniti takvom gostu".

"Ali kada se okružite neznalicama, onda su ovakve stvari moguće. Žao mi je što je do toga došlo jer je osramoćena RS i čitavo podneblje. Lavorova posjeta u sjeni je dva diplomatska gafa. Dva člana Predsjedništva što su uradila nije pristojno, a drugo - ovo će da privuče međunarodnu istragu. Vjerovatno će Dodik nekoga da žrtvuje. Ovo je najbolji način da se Dodik povuče iz javnosti, ovo će ostaviti duboke posljedice na imidž i ugled koji nemamo", zaključio je Vukanović.


Izvor: sl.b.