Vučić i Dodik prizvali Svetog Duha uoči izbora za partijarha SPC


Vučić i Dodik prizvali Svetog Duha uoči izbora za partijarha SPC

Zato smo Dodik i ja već sada uputili molitve Svetom Duhu, jer imamo na to pravo kao vernici, a i kako bismo obezbedili da bude donesena ispravna odluka, a da se pritom ne krši tajnost izbornog procesa..

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovarali su na sastanku u Beogradu o izboru novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve(SPC), objavio je Vučić na Instragram nalogu „budućnostsrbijeav“ uoči zasedanja Sabora SPC zakazanog za 18. februar, na kome će se birati patrijarh.

„Sa Miloradom Dodikom analizirao sve zajedničke projekte i dogovorili dalju saradnju Srbije i Srpske. Posebnu pažnju posvetili smo pronalaženju načina za izbor najboljeg kandidata za budućeg patrijarha srpskog. Jasno je da će Sabor SPC tajnim glasanjem izabrati tri kandidata za partijarha, a da će zatim biti umoljen Sveti Duh da pomogne u izboru patrijarha, prilikom izvlačenja jedne od tri zapečećene koverte sa imenima kandidata. Veoma je važno da izvlačenje protekne transparentno, jer to samo neupućenima izgleda kao neka igra na sreću, a i moguće je da se među kandidatima nađu i oni koji nemaju celovit uvid u naše potrebe i interese našeg naroda, pa čak i da budu izabrani za partijarha. Zato smo Dodik i ja već sada uputili molitve Svetom Duhu, jer imamo na to pravo kao vernici, a i kako bismo obezbedili da bude donesena ispravna odluka, a da se pritom ne krši tajnost izbornog procesa, pa da državni organi, ne daj Bože, budu prinuđeni da intervenišu“, napisao je Vučić na Instagram nalogu „budućnostsrbijeav“.

Dodik se nakon sastanka kratko obratio medijima, ističući da ne može da iznosi mnogo detalja sa sastanka.

„Saglasio sam se sa Vučićem ko bi mogao, odnosno ko bi trebao biti novi patrijarh, a na Vučićev prijedlog zajedno smo prizvali Svetog Duha i rekli mu, između ostalog, da novi patrijarh ne može biti vlad'ka Grigorije i još neki drugi o kojima će vas obavijestiti Vučićevi...ovaj....to jest mediji, odnosno sredstva informisanja. Vjerujem da će ovaj CIK, mislim na crkvenu izbornu komisiju, radit' sve legalno kako treba, a ne k'o onaj nelegalni CIK u BiH.....Vama je poznato da ja pobjeđujem na izborima već 15 godina, koji god bio CIK, pa sam Vučiću ponudio naše iskusne posmatrače i članove biračkih odbora da pomognu našoj crkvi na ovim izborima. Al' Vučić kaže da on pobjeđuje na izborima evo već deset godina u najtežim uslovima i da već ima dovoljno i svojih posmatrača i svega drugog što je potrebno da opet pobijedi....Dakle, veoma sam zadovoljan, jer smo Vučić i ja sve dogovorili u duhu naše pravoslavne tradicije, što b' se reklo k'o otac i sin i još da to aminuje Sveti Duh. A Vučić mi je obećao još sto miliona evra bespovratne pomoći, koje ćemo podijeliti našim ljudima i našoj djeci u Srpskoj. 'Ajd' sad zdravo!“, izjavio je Dodik, a zatim se tri puta prekrstio.

Tekst je satiričnog karaktera

Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks