Vrijeme je za promjene: Da li će nakon osam godina SNSD u Trebinju otići u opoziciju?


Vrijeme je za promjene: Da li će nakon osam godina SNSD u Trebinju otići u opoziciju?

Nakon punih osam godina vladavine SNSD-a u Trebinju opozicija vjeruje da je na predstojećim lokalnim izborima u oktobru nikad bliže pobjedi u tom gradu.

Iako su prvi opozicioni pregovori o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Trebinja, održani prošle godine, protekli u sjenici žestoke svađe između lidera Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića i predsjednika Gradskog odbora Narodnog fronta Saše Borjana, djeluje da su u međuvremenu izglađeni svi nesporazumi te da će kompletna opozicija stati iza kandidata Vukanovićeve partije Lazara Radana.

Svi za Radana

”Mi kao najveći opozicioni politički subjekt u Skupštini Grada, koje smo dobili na dva izborna ciklusa 2020. i 2022. godine, želimo da predložimo kandidata. Našli smo mladu osobu bez mrlje u karijeri”, istakao je Vukanović.

Iz trebinjskih gradskih odbora SDS-a, PDP-a i NF stigla su obećanja da će podržati Radanovu kandidaturu dok je, sa druge strane, SNSD odlučio da za gradonačelnika ponovo kandiduje aktuelnog prvog čovjeka tog grada Mirka Ćurića. Kao samostalni kandidat za gradonačelnika prijavio se i dojučerašnji član SDS-a Ranko Vučinić.

“Mi smo mogli imati svog kandidata, a dogovor je takav i mi ćemo ga poštovati. Na Gradskom odboru smo dogovorili da opozicija u Trebinju ima jednog kandidata, a to je Lazar Radan. Vlast, odnosno režim u Trebinju, ima puno kandidata, mislim i na one nezavisne”, izjavila je nedavno Milica Radovanović, predsjednica Gradskog odbora SDS Trebinje.

Vlast se uzda u “kombi” partije

Šef trebinjskih SNSD-ovaca Luka Petrović, prije par dana pohvalio se time što će Ćurićevu kandidaturu, kako je rekao, podržati “devet političkih subjekata i dosta istaknutih pojedinaca i udruženja”.

Iako aktuelna vlast u Trebinju izborni optimizam temelji na podršci brojnih “kombi” stranaka, a ne treba zaboraviti da se pod kontrolom SNSD-a nalazi i “Elektroprivreda RS”, preduzeće koje već skoro deceniju predstavlja pravu oazu stranačkog zapošljavanja i kupovine birača, opozicionari vjeruju da je kucnuo čas za promjenom vlasti u najvećem gradu istočne Hercegovine.

“Velike su šanse opozicije za pobjedu. Ne toliko zbog velike snage opozicije u Trebinju, nego više zbog nekorektnog odnosa SNSD-a, SP Petra Đokića, SPS Gorana Selaka, Ujedinjene Srpske i NPS Darka Banjca prema građanima Trebinja. Mnogo su obećali, a malo toga ispunili”, kaže za Gerilu lider PDP-a u Trebinju Ljubiša Krunić.

Neravnopravna borba

Između ostalog, on ističe da je sigurno da će aktuelna vlast učiniti sve kako bi još jednom pokušali da prevare građane Trebinja, dajući im lažna obećanja i kupujući njihove glasove.

“Borba je neravnopravna, ali sam siguran sam da će pobjedu odnijeti naš zajednički opozicioni kandidat, mladi, obrazovani i čestiti Lazar Radan. Što se tiče PDP-a i mene lično, podrška kandidaturu Liste za pravdu i red nije se dovodila u pitanje. Vukanovićeva Lista ostvarila je najbolje rezultate u posljednja dva izborna ciklusa u Trebinju i bilo je korektno i normalno da njihov kandidat dobije našu podršku”, poručuje Krunić.

Foto naslovna: Gerila/Trebinje
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter