Vrhovni sud: IRB ne može preuzeti kredite od Bobar banke - Sačekaće se i eventualna apelacija

Vrhovni sud: IRB ne može preuzeti kredite od Bobar banke - Sačekaće se i eventualna apelacija

Investiciono – razvojna banka Republike Srpske izgubila je i pred Vrhovnim sudom RS spor sa Bobar bankom u stečaju od koje pokušava da preuzme 31,4 miliona KM svojih kredita, saznaje CAPITAL.

Vrhovni sud RS je polovinom prošlog mjeseca odbio reviziju IRB-a na presudu drugostepenog suda koji je, kao i prvostepeni, odbio njihov tužbeni zahtjev.

IRB, odnosno njeni fondovi – Fond za razvoj i zapošljavanje, Fond za razvoj istočnog dijela i Fond stanovanja RS, su tužbom pokušavali da preuzmu milionske iznose kredita koje su ranijih godina plasirali preko Bobar banke, a nakon što joj to likvidacioni i stečajni upravnici banke nisu dozvolili.

Bez obzira na to što je i pred Vrhovnim sudom njihov zahtjev odbijen, stečajna upravnica Bobar banke Dušanka Novaković kaže da se još nisu stekli uslovi za sprovođenje prve djelimične diobe.

„Investiciono – razvojna banka ima mogućnost ulaganja apelacije na donesenu presudu te još nisu stvoreni uslovi za diobu sredstava. Ovom presudom sudski spor nije okončan te moramo čekati dalje postupanje IRB-a, s obzirom na to da je spor velike vrijednosti za koji su rezervirana sredstva“, rekla je za CAPITAL Novakovićeva.

Povjeriocima ove banke još nije isplaćena nijedna marka iako je od pokretanja likvidacije a zatim stečaja prošlo više od osam godina.

IRB se u tužbi pozivala na okvirni ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji koji je imala sa Bobar bankom, a kojim je bilo predviđeno da u slučaju likvidacije ili stečaja, ona preuzima svoje kredite i nastavlja da ih naplaćuje od krajnjih korisnika.

Međutim, u Bobar banci su im to pravo osporavali, tvrdeći da član ugovora kojim je to regulisano nije u skladu sa prinudnim propisima, te da je takva odredba nedopuštena, a samim tim i ništava i da se ne može primijeniti.

Sudovi su očigledno prihvatili stanovište Bobar banke.

Pored Bobar banke, IRB je po istom osnovu tužila i Banku Srpske, a ovom sporu je takođe donesena pravosnažna presuda kojom je tužba odbijena.

Za razliku od Bobar banke, Banka Srpske je sprovela već tri djelimične diobe i isplatila više od 27 miliona KM povjeriocima.

Piše: Marina Ljubojević
Foto naslovna: Pixabay
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter