Vozači u Republici Srpskoj više neće plaćati 100 KM za izlazak policije na uviđaj


Vozači u Republici Srpskoj više neće plaćati 100 KM za izlazak policije na uviđaj

U odnosu na Nacrt zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske, u prijedlogu zakona koji je Vlada RS nedavno usvojila obrisana je odredba koja je inače izazvala veliku diskusiju u javnosti.

Bilo je propisano da u situaciji kada učesnici udesa s manjom materijalnom štetom ne pristaju da popune i potpišu obrazac evropskog izvještaja o nezgodi, vozač koji zahtijeva izlazak policije na teren za taj uviđaj mora da plati 100 KM.

Ako znamo da policiju najčešće zove vozač koji nije skrivio udes, za mnoge je bilo diskutabilno zašto se na njega svaljuje ovaj trošak.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS-a za Srpskainfo su potvrdili da je u tekstu prijedloga zakona obrisana ova odredba, a pojasnili su i zašto.

"Radi se o javnoj usluzi koju pruža javni organ u skladu sa zakonom propisanim javnim ovlašćenjima, a ne o usluzi koju javni organ pruža po tržišnim uslovima, te činjenici da se ista finansira iz opštih prihoda budžeta", kažu iz ministarstva.

Prije nekoliko mjeseci iz ovog ministarstva su objašnjavali kako pozivi policiji da obave uviđaj, prilikom udesa sa manjom materijalnom štetom, uzrokuju “bespotrebne zastoje i gužve u saobraćaju, materijalne troškove policiji i angažovanje kapaciteta policijskih službenika, koji bi te kapacitete mogli preusmjeriti na druge aktivnosti".

Obrazac evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi vozači dobiju prilikom registracije, a koristi se za udese s manjom materijalnom štetom.

Foto naslovna: F.K./klix.ba
Izvor: srpskainfo.com/klix.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter