Volvo će još samo 4 godine prodavati benzince i dizelaše


Volvo će još samo 4 godine prodavati benzince i dizelaše

Kao što smo na našem portalu već "predvideli", ulazimo u period kada će gotovo svakodnevno automobilski brendovi objavljivati datume prestanka proizvodnje konvencionalih modela u korist električnih. Posle Mercedesa, Jaguara Land Rovera, Bentlija, GM-a, Forda i drugih, sada je i Volvo objavio da će od 2030. godine proizvoditi isključivo električne automobile.

Štaviše, švedski brend planira da od 2025. godine polovina prodatih primeraka Volvo automobila bude na struju, a druga polovina na hibridni pogon.

To znači da će za samo četiri godine prestati da prodaju modele koje pokreću isključivo SUS motori na benzin ili dizel. A, ako za manje od 10 godina odlučite da kupite novi Volvo, jedini modeli koje ćete imati na raspolaganju biće električni.

Volvo je u vlasništvu kineske kompanije Geely, odakle je potvrđeno da će modeli na konvencionalni pogon biti u prodaji samo hjoš neko vreme, a sve kako bi uspeli da odgovore na strože standarde o emisiji štetnih gasova, piše CNN.

To će biti vrlo težak zadatak za kompaniju koja je do sada predstavila samo jedan potpuno električni automobil – XC40 Recharge. Ipak, moraće da se prilagode, jer nema više odlaganja tranzicije ka proizvodnji modela na struju, inače će lako moći da izgube kupce.

Šef Volvoa je najavio da će drugi potpuno električni model iz serije 40 biti otkriven u narednim danima, kao i da stiže još noviteta u godinama pred nama. Kako su istakli iz kinesko-švedske kompanije, dosta će raditi i na razvoju sistema autonomne vožnje.

Još jedna zanimljivost koju su izneli u javnost jeste da će se novi električni Volvo automobili prodavati isključivo online.  Investiranje u online prodaju dodatno će smanjiti troškove, a uostalom, sličnu strategiju sprovodi i Tesla, čiji se modeli zvanično prodaju isključivo putem interneta.

Podsećamo da su i mnoge druge automobilske kompanije nedavno počele sa objavama planova koji se tiču značajnog ubrzanja ka potpunoj elektrifikaciji tržišta u Evropi.

Među njima su Daimler, Ford (koji će sarađivati sa VW), JLR, i drugi, dok i Tesla gradi prvu fabriku električnih automobila u Evropi.

Takođe, očekuje se i da će proizvodnja električnih automobila biti jeftinija u odnosu na konvencionalne, zbog novih generacija baterija, ali i manjeg broja delova koji bi se transportovali i, samim tim, manjeg broja radnika potrebnih za sklapanje.

Izvor: nova.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter