Volkswagen Nivus stiže na evropsko tržište


Volkswagen Nivus stiže na evropsko tržište

Volkswagen je potvrdio da će mali kupe krosover, Nivus, lansirati u Evropi u drugoj polovini 2021.

Prvobitno namijenjen brazilskom tržištu prošlog proljeća, VW Nivus je u suštini T-Cross s aerodinamičnijom linijom krova, koja mu pruža sportski izražajniji profil.

VW je i ranije plasirao informacije da će se Nivus proizvoditi i u Evropi, pored Južne Amerike, ali nikada nije preciziran datum. Šef njemačke marke, Ralf Brandšteter, potvrdio je ovaj plan tokom godišnje konferencije kompanije.

"U drugoj polovini ove godine, uvešćemo novi sportski CUV na evropsko tržište", rekao je on. Po pratećoj grafici, dolazak je zakazan za Q3/Q4 ove godine, što znači da će najvjerovatnije pristići u jesen, s početkom prodaje prije zime.

Nivus počiva na MQB A0 šasiji, što je najmanja verzija modularne platforme VW grupe, odnosno identična arhitektura koju koriste T-Cross kompaktni krosover i popularni Polo.

Neznatno je duži od T-Crossa (4.266 milimetara), ali mu linija krova počiva 10 milimetara niže. Dakle, VW će s Nivusom popuniti mjesto u gami rezervisano za mali "lifestyle" SUV, potencijalni rival Toyote C-HR.

U Južnoj Americi, ovaj model se prodaje uz samo jednu opciju na planu motorizacije, a reč je o 1,0-litarskom trocilindarskom benzincu, koji će vjerovatno činiti i jezgro evropske ponude. Ipak, sasvim je izvjesno da će u igri biti i potentnije verzije, pogonjene 1,5-litarskom jedinicom. Malo je vjerovatno da će u ponudi biti dizel i hibridnih modela, prvenstveno iz razloga da se cena drži "pod kontrolom".

Brandšteter je takođe potvrdio da Polo i T-Roc prolaze kroz proces restilizacije ove godine, u okviru kojeg će im biti "poboljšani dizajn, kvalitet i digitalizacija". Očekuje se da predstavnik iz B segmenta dobije unapređenja prije ljeta, dok će T-Roc "pod nož" otići u posljednjem kvartalu 2021.

Izvor: vrelegume.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter