Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt budžeta, preko 4 miliona KM za izbore

Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt budžeta, preko 4 miliona KM za izbore

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, potvrdio je na konferenciji za novinare ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

U obraćanju medijima, Bevanda je podsjetio da je Nacrt budžeta urađen 17. marta ove godine, da je na Vijeću ministara BiH usvojen i potom upućen Predsjedništvu BiH 31. marta. Predsjedništvo ga je zatim vratilo na doradu kako bi se prilagodio uvjetima pandemije.

- Faktički smo morali ponovo otvoriti konsultacije sa svim budžetskim korisnicima. Istovjetan proces, oko dva mjeseca je to trajalo. Čini se da je predugo, ali vjerujte da je to zahtjevan posao da razgovarate sa 100 budžetskih korisnika - naveo je Bevanda.

U utvrđenom Nacrtu budžeta, kako je naveo, urađene su uštede na svim mogućim pozicijama, samo su izuzete sigurnosne agencije, prenose Vijesti.ba.

- U samom Nacrtu ćete vidjeti nešto što malo vara i bode uz oči, a to je povećanje plaća. Plaće i budžetska osnovica za plaće nisu povećani. Ovo je posljedica usvajanja Zakona o plaćama vojnicima, koji je tek neki dan usvojen na Domu naroda. Drugi dio je puna primjena Zakona o policijskim službenicima - pojašnjava Bevanda.

Dodaje da je na stavci Centralne izborne komisije BiH uvrštena pozicija od 4.227.000 KM za održavanje izbora u BiH u ovoj godini.

- Moram reći da je sama atmosfera na sjednici bila dobra. Svi su, normalno, nezadovoljni. Ja sam se našalio i rekao - kako neću biti nezadovoljan kad je mom Ministarstvu budžet smanjen za 900.000 KM - istakao je Bevanda.

Sve su uštede, dodaje, locirane na dva temeljna budžetska koda - tekuća pričuva i direktni transferi.
- Za bilo kakvo "peglanje", poremećaj koji nastupi, imamo mogućnost da interveniramo i popravimo. Ja kao ministar finansija se moram zahvaliti svojim ljudima. Radili smo danonoćno i bili totalno neutralni. Da će svi biti poluzadovoljni, to je tako, ali evo, mi smo uradili svoj dio posla. Poslali smo ga na Predsjedništvo, koje je po zakonu ustavni predlagač i on poslije ide u Parlament - poručio je Bevanda.

Izvor: vijesti.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks