Vlast Srpske se bukvalno ruši pod teretom krize

Vlast Srpske se bukvalno ruši pod teretom krize

Vlast se bukvalno ruši pod teretom krize za koju su prije svega, makar za ekonomski aspekt, sami krivi ali se grčevito bori da preživi i opstane vukući u dužničku provaliju i siromaštvo cijeli narod.

Ovo je ocjena u novogodišnjem intervjuu predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića.

"SDS je već najavio da će izaći sa cjelovitim i jasnim ekonomskim programom koji vodi Republiku Srpsku i njene građane putem oporavka, razvoja i preporoda cijele zemlje. To će biti i naš ključni adut kad vlast budemo mijenjali zajedno sa našim partnerima, a na šta, vjerujem, nećemo dugo čekati", kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima ono što je za sada sigurno je činjenica da se vladajuća, dvotrećinska većina u NSRS sa 57 poslanika smanjila na „zabrinjavajućih“ 45 poslanika.

"Dalje osipanje većine je jedini izvijestan i neminovan proces a kritičan trenutak za nju je veoma blizu. Kako dalje – biće predmet skorih razgovora u opoziciji", kazao je Šarović u intervjuu portalu Skener.info.

Sumirajući prošlu godinu, on smatra da je njen kraj obilježila afera “ikona”. 

"Ovaj skandalozni događaj za razliku od većine drugih afera ima i širu međunarodnu razmjeru jer je u njega uvučen ministar instranih poslova jedne od najmoćnijih zemalja svijeta, uključen je i Interpol i Ukrajina koja ovu ikonu potražuje kao dio svog kulturnog blaga. Regionalno ovaj događaj čiji je glavni akter predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poslužio je za ismijavanje samih aktera ali i cijele zemlje čiji je kredibilitet i ugled dodatno urušen", kazao je Šarović.

On smatra da afera „ikona“ ozbiljno prijeti da dodatno ugrozi krhku vlast u Bosni i Hercegovini i njen opstanak, a nije isključeno i da se povede i tužilačka istraga"

Prema njegovim riječima, neki bi žarko željeli da se slučaj zataška i padne kao i mnogi drugi u zaborav.

Jedan takav događaj, po njemu. je i prošlogodišnje Dodikovo vlastito priznanje u Narodnoj skupštini da vlast Republike Srpske prisluškuje nezakonito poslanike najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske, kao i prijetnje građanima Banja Luke odmazdom jer su na lokalnim izborima glasali svojom voljom a ne onako kako im je on preporučivao.

"Sve to baca mračnu sjenu na cjelokupnu vlast u Republici Srpskoj i srozava već narušeni ugled i kredibilitet prije svega člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske", kazao je Šarović.

Izvor: rtvbn