Vlast ne može da ispuni uslove ni za kredit EU od 25 mil. EUR (Video)

Vlast ne može da ispuni uslove ni za kredit EU od 25 mil. EUR (Video)

Bez reformi nema ni novca – jasna je poruka finansijskih međunarodnih institucija od kojih BiH očekuje kredite. Jesu li vlasti spremne da pristupe ispunjavanju zahtjeva koji se od njih očekuju ili samo nastavljaju da kupuju opstanak na političkom tržištu?

Bosna i Hercegovina je dobila je prvu tranšu kredita od 250 miliona evra od Evropske unije za suzbijanje posljedica virusa korona. Prva polovina novca je stigla, dok je druga polovina uslovljena sprovođenjem reformi, koje podrazumijevaju stabilnost finansijskog sektora, transparentnost i borbu protiv korupcije, kao i bolje funcionisanje tržišta rada.

“S obzirom da se radi o vladavini prava, transparentnosti sa čim BiH, ne da neće da izađe na kraj, nego ne pada im na pamet, 125 miliona će leći na račun ostali uslovi u ovakvim političkim odnosima neće biti ispunjeni i ništa od tih drugih 125 miliona eura neće biti. BiH će na entitetskom nivou nastaviti da se zadužuje kod banaka   i da čeka neće li slučajno MMF promijeniti stav kako bi ponovo mogli zakucati na vrata tamo“, istakla je ekonomista Svetlana Cenić.

„Vlast zaduživanjem samo nastavlja da kupuje opstanak na političkom tržištu. Nemam osjećaj da je, niti jedan od tih zahtjeva, u suštini, sproveden u djelo. Nama je pored ekonomskih reformi potrebna pravosudna reforma kako bismo imali dovoljno prostora za jedno pravedno drustvo kako bi se svako osjecao jednako pred zakonom, a to danas nije slucaj.

Imam osjećaj da kod svakog zaduženja situacija bude sve lošija i onda se postavlja ključno pitanje da li je tu samo namjera kreditorima da plasiraju novac i da zaduže u ovom slucaju Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, a da stvarne namjere nisu u suštini reforme, posebno ove koje se tiču pravosudnog sistema koji je mozda i najlošija karika društva u kojem živimo”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Zato je neophodno, tvrdi Borenovic, instistirati da se stane u kraj tim pravosudnim malverzacijama.

„Ono sto je u pravosudju postalo praksa : nepotizam, loše djelovanje, radnje koje su u zaštiti pojedinaca, koji dolaze iz vrha određenih politickih elita, gdje su građani potpuno prepušteni da se sami brinu o sebi i da nemaju adekvatnu pravosudnu zaštitu”, kaže Borenović.

Evropska komisija za BiH direktno naglašava nedostatak bilo kakvog napretka u provođenju reformi, poput reforme izbornog zakonodavstva, pravosuđa i drugih antikorupcijskih mehanizama. Komisija takođe ističe političku zarobljenosti države, koja utiče na svakodnevni život građana.

VIDEO:

 

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter