Vlast i lični interesi vlastodržaca protiv građana: Rudnici na Majevici i Ozrenu važniji od stanovništva (Foto)


Vlast i lični interesi vlastodržaca protiv građana: Rudnici na Majevici i Ozrenu važniji od stanovništva (Foto)

Polovinom prošle godine ekološka udruženja širom BiH poslala su jasnu poruku javnosti kako vlast udružena sa raznoraznim „investitorima“ namjerava prirodna bogatstva šume i planine pretvoriti u rudnike. Od Ozrena preko Majevice, Vareša, Kaknja, planirano je otvaranje rudnika litijuma, nikla, zlata. Kada su se građani pobunili da strane kompanije rovare po njihovim planinama vlasti, kako u Federaciji, tako i u Republici Srpskoj, odlučile su da zakonskim rješenjima stanu u kraj tim istim građanima

Skoro pa u isto vrijeme kada je Vlada u FBiH odobrila sama sebi da u potpunosti raspolaže sa državnim šumama, kako hoće, a u korist privatnih kompanija, Vlada Republike Srpske odlučila je izmjenama zakona da u potpunosti isključi građane iz odlučivanja o tome ko će i gdje otvarati rudnike u ovom entitetu.

Podsjetimo, na prijedlog Ministarstva energetike i rudarstva Narodna skupština Republike Srpske je 22. decembra prošle godine usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima. Do 15. februara javnost je mogla slati komentare i sugestije na Nacrt zakona.

Da je jedini cilj da se izmjenama Zakona u potpunosti isključe građani radi pogodovanja vlasti privatnim kompanijama zainteresovanim za rudarenje na području Republike Srpske, potvrdili su i iz Ministarstva energetike i rudarstva RS.

Na nedavnoj javnoj raspravi u Banja Luci pomoćnik ministra za rudarstvo i geologiju Republike Srpske Esad Salčin naveo je da RS ima u „potpunosti zakonski uređenu ovu oblast“ te da se geološka istraživanja „intenzivno odvijaju na cijelom prostoru RS“.

"Na javnim raspravama najviše je bilo riječi o ulozi lokalne zajednice u budućim odobravanjima detaljnih geoloških istraživanja, koja je Nacrtom redefinisana, te se ne traži saglasnost lokalne zajednice za detaljna geološka istraživanja, što se tražilo ranije", kazao je tada Salčin.

Vlasti u Republici Srpskoj nisu mogle ne zapaziti nezadovoljstvo stanovništva planina Ozrena i Majevice koji su masovno izašli na ulice da spriječe geološka istraživanja, odnosno otvaranje rudnika, na ovim planinama.

Osim toga iz Centra za životnu sredinu upozorili su i na drastično povećanje količina rude koje se mogu izuzeti u procesu ispitivanja.

„Predloženo je i da se količine koje se mogu izuzeti u procesu ispitivanja, povećavaju za čak 50 puta odnosno sa 200 na 10.000 m3, jer se pokazalo da su za neke rude trebale veće količine. Praktički gledano, jasno je da će kod tolikih količina još veći izazov biti vršiti monitoring kako istražnih radova, tako i same količine materijala koji se izuzima,” upozorili su iz ovog udruženja.

Rudnici na Majevici i Ozrenu

Protestima i potpisivanjem peticije građani Lopara jasno su stavili do znanja vlastima u Republici Srpskoj da ne dozvoljavaju da se na Majevici otvori rudnik litijuma. Podršku građanima dao je i načelnik Općine Lopare.

Podsjetimo, početkom oktobra prošle godine firma ArCore AG iz Švicarske obavijestila je javnost da je nakon četiri godine istraživanja otkrila nalazište litijuma na području Opštine Lopare. Nakon istraživanja naveli su da ispunjavaju sve uslove za koncesiju za otvaranje rudnika. Tada je načelnik Lopara Rado Savić kazao da će građani referendumom odlučivati da li žele eksploataciju litijuma na području svoje Općine.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS naveli su tada da će vidjeti kako će se ta aktivnost daje razvijati očigledno čekajući da vide reakciju građana ove Općine. Ministar Đokić nije propustio da da kaže da će sve institucije u Republici Srpskoj podržati aktivnosti ove firme te da bi otvaranje rudnika „ekonomski revitalizovalo cijelu regiju“.

Foto: antikorupcija.info/Protesti u Loparama

Peticiji protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici pridužio se i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović navodeći da peticija neće biti dovoljna te najavio pripreme za organiziranje protesta, straže na Majevici, blokade puteva te masovan izlazak građana na ulice.

Građani u Tuzlanskom kantonu se počinju organizirati kada je u pitanju rudarenje na Majevici. Pokret Karton revolucija najavila je javnu tribinu za sedmi mart ove godine u Tuzli a vezano za rudarenjen litijuma na Majevici navodeći da se to dešava samo 12 kilometara od centra Tuzle te

"Osjećamo potrebu da se počnemo okupljati i govoriti o najvažnijim temama koje se tiču opstanka života na ovim prostorima. Ljudi koji su plaćeni da nas štite ne rade svoj posao i prepušteni smo sami sebi", naveli su iz ovog pokreta.

Početkom godine na proteste su izašli i građani sela sa Ozrena . I na ovoj planini bez saglasnosti lokalnog stanovništva planirano je otvaranja rudnika nikla. U maju prošle godine Skupština Grada Doboj izglasala je  Odluku o davanju saglasnosti za izvođenje geoloških, geohemijskih i geofizičkih istraživanja kompaniji “Lykos Balkan Metals” na teritoriji ove lokalne zajednice. Nekoliko mjeseci kasnije Ministarstvo rudarstva i energetike RS izdaje rješenje koji se ovoj firmi odobravaju istražni radovi na Ozrenu.

 

Foto: BNTV/Protest stanovništva Ozrena protiv otvaranja rudnika

Ista firma prije dvije godine pokušala je rudariti na području druge Ozrenske općine ali pod pritiskom građana i ekoloških udruženja poništena im je dozvola. Podsjetimo, 2021. godine Ministarstvo energetike i rudarstva izdalo je rješenje kojim dozvoljava geološka istraživanja cinka, nikla, bakra i ostalih metala na području Opštine Petrovo kompaniji „Medeni brijeg“ iz Bijeljine koja je dio grupacije „Lykos Balkan Metals”. Nakon dobijene dozvole kompanija je počela sa istraživanjem. U isto vrijeme  mještani Sočkovca i drugih sela na području Opštine Petrovo izašli su na proteste. Rezultat protesta bio je obustava geoloških istraživanja u opštini Petrovo.

PRUGA ZA IZVOZ RUDA

Bez obzira na građansko nezadovoljstvo i proteste, entiteske vlasti ne odustaju od rudnika. Za olakšavanje izvoza ruda iz Bosne i Hercegovine u zemlje Europske unije, Vlade FBiH i RS ujedinile su se oko ideje izgradnje pruge za ove potrebe - vrijedne oko pola milijarde. Što se tiče finasiranja očekuju ga od Europske unije.

Krajem januara, a na inicijativu ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte, u Sarajevu je održan sastanak sa nadležnim za pitanje željezničke infrastrukture, o potencijalima za razvoj željezničkog saobraćaja, s naglaskom na razvoj željezničke infrastrukture na relaciji Doboj - Tuzla - Zvornik i dalje prema Republici Srbiji.

„Imamo jaku zainteresovanost Republike Srbije da u narednom periodu zajedno apliciramo za bespovratna sredstva i finansiranje Evropske unije, na način da će ova željeznica postati žila kucavica jedne najveće industrijske regije u BiH”, rekao je tada ministar Forto.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović naglasio je tada "izuzetnu važnost ovog koridora za privredu tuzlanskog, sarajevskog i banjalučkog regiona te uvezivanje sa Lukom Ploče i Srbijom".

Foto: Višković sa direktorom Azvirt-a

Mjesec dana kasnije, premijer RS Radovan Višković sastao se sa  regionalnim direktorom za jugoistočnu Evropu kompanije „Azvirt“ Muratom Turkogluom. Tema sastanka elektrifikacija i modernizacija željezničke pruge u dijelu Doboj-Tuzla-Zvornik.

Piše: A. Omerović
Foto naslovna: rtvtk
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter