Vladajući režim od Republike Srpske pravi gulag ili koncetracioni logor za svoje stanovnike (Foto)


Vladajući režim od Republike Srpske pravi gulag ili koncetracioni logor za svoje stanovnike (Foto)

Kako kaže, možda bi najbolji opis trenutnog stanja u RS-u bio da “na sceni imamo jednu tragikomičnu despotijicu iz koje njeni stanovnici bježe glavom bez obzira”.

Usvajanje Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija još je jedna u nizu potvrda da je režim Republike Srpske prešao sve crvene linije na putu ka otvorenoj diktaturi, ocijenio je u razgovoru za Fenu predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala Srđan Blagovčanin.

Kako kaže, možda bi najbolji opis trentunog stanja u RS-u bio da “na sceni imamo jednu tragikomičnu despotijicu iz koje njeni stanovnici bježe glavom bez obzira”.

Ukidanje ljudskih prava i sloboda

-Dakle, osim što je sam Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija neustavan, diskriminatoran, u suprotnosti sa elementarnim konvencijama o ljudskim pravima, te reguliše materiju koja je već regulisana propisima, njegova stvarna svrha je da se stvore zakonske pretpostavke za lov na ljude i organizacije koje kritikuju režim. Krajnji cilj je suzbijanje svake kritike i da se neistomišljinicima stvore neodrživi uslovi za djelovanje na teritoriji RS – upozorio je Blagovčanin.

Foto: Fokus.ba/Srđan Blagovčanin

Po njegovim riječima, kada se stvari sagledaju u kontekstu nakon vrlo upitnih prošlogodišnjih oktobarskih izbora sa aspekta regularnosti, RS je ušla u terminalnu fazu potpunog dokidanja ljudskih prava i sloboda.

Nakon uvođenja kriminalizacije klevete, kako bi se ograničila sloboda mišljenja i govora, zakon o posebnom registru neprofitnih organizacija dokida pravo na organizovanje i udruživanje i otvoreno diskriminira građane, a priprema se i zakon o medijima koji će dokinuti i preostale medijske slobode.

Blagovčanin dalje navodi da je s druge strane stvorena atmosfera linča, režim orkestrira otvorenu hajku protiv neistomišljenika, koja je ove godine rezultirala serijom napada na aktiviste civilnog društva i novinare i opoziciju. Organizacije za provođenje zakona su stavljene u službu progona neistomišljenika, što je i sam predsjednik RS u parlamentu RS potvrdio bez ikakvih skrupula da se opozicija prisluškuje.

Crvene linije više ne postoje

-Vladajući režim od RS pravi svojevrsni gulag ili koncetracioni logor za svoje stanovnike, koji postaju sve više obespravljeni, čak se i protesti sindikata zbog katastrofalne ekonomske situacije nastoje spriječiti i delegitimisati. Više ne postoje crvene linije koje vladajući režim RS nije prešao – rekao je Blagovčanin.

Smatra da je u ovom trenututku najvažnije pozvati sve na solidarnost sa građanima RS.

-Pri tom mislim i na koalicione partnere RS režima iz trojke. Ne smiju više davati legitimitet režimu u RS-u. Zatim na međunarodnu zajednicu – nikakva saradnja sa režimom ne smije postojati dok se građanima RS ne vrati minimum slobode i ljudskih prava. Sve drugo je najdirektnije saučesništvo u progonu građana RS – zaključio je Blagovčanin u razgovoru za Fenu.

Izvor: FENA/fokus.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter