Vlada Republike Srpske zaposlene u privatnom sektoru ostavila na milost i nemilost poslodavcima

Vlada Republike Srpske zaposlene u privatnom sektoru ostavila na milost i nemilost poslodavcima

Vlada pravljenjem praznika od 2. maja napravila problem “običnim” radnicima! Zakon o praznicima Republike Srpske precizirao je da su 1. i 2. maj neradni dani u Republici Srpskoj. To, međutim, stvara velike probleme radnicima u privatnom sektoru jer njihovi poslodavci u velikom broju zahtijevaju da radnici rade 2. maja ukoliko taj dan nije nedelja, kao što je to juče bio slučaj.

Zakon je precizirao da u dane praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Tako nešto, prije nekoliko dana, najavljujući Prvi maj saopštili su i iz Vlade Republike Srpske.

U prevodu to znači da juče nisu radile škole i vrtići ali da su normalno radili mnogi roditelji koji su zaposleni u privatnom sektoru. Što tim roditeljima stvaralo velike probleme sa čuvanjem djece.

Ovo nije prvi put da Zakon o radu pravi probleme dijelu zaposlenih u Republici Srpskoj jer isključivo pogoduje zaposlenima u javnom sektoru dok su zaposleni u privatnom sektoru ostavljeni na milost i nemilost poslodavcima.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter