Vjerske zajednice okrenule leđa bogu i klanjaju se nacionalnim vođama sa kojima dijele od naroda uzeto

Vjerske zajednice okrenule leđa bogu i klanjaju se nacionalnim vođama sa kojima dijele od naroda uzeto

'Narod je nemoćan, građani su izmanipulisani, a ovi koji nam sve to rade s prešutnim odobravanjem vanjskog svijeta isuviše su jaki, u ekonomskom, medijskom i svakom drugom smislu. Ovo je bogata zemlja izmanipulisanih građana.', kazao je, između ostalog, u jednom od svojih intervjua još 2016. godine, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih filozofa Esad Bajtal.

Po njemu je osnovni problem bh. društva uskraćivanje sloboda običnom čovjeku, kroz oduzimanje prava na rad, te činjenica da manjina odlučuje o sudbini većine.

'Ta manjina odlučuje o nama i to je bitan aspekt takozvanih izbornih rezultata, u koje ne vjerujem kao stvarne rezultate. Imamo pola miliona nezaposlenih, 1,3 radnika “nosi” na sebi jednog penzionera, standard nam je najmanji u Evropi, spadamo u 13 najjadnijih zemalja svijeta. Amsterdam je jeftiniji grad od Sarajeva, to su statistički podaci. U isto vrijeme imamo 90 građana BiH čije je bogatstvo vrijedno devet milijardi dolara, prema podacima WELT-X-a iz decembra 2012.

Nikad nismo saznali ko su oni, kako su došli do tog bogatstva. Devet milijardi su ogromne pare, s kojima se mogu dobiti izbori u Americi. Narednih pet izbornih krugova će dobijati oni koji raspolažu tim parama. One nisu pale s neba, pokradene su s naših leđa, s leđa tri i po miliona bh. građana zguljeno je devet milijardi. To rješava izborne rezultate. Imate 50 posto bh. građana koji žive na granici siromaštva, narednih 25 procenata je ispod granice siromaštva. Dakle, ukupno 75 posto građana živi u neljudskim uslovima u izbornom trenutku. Kako je moguće da se dobije 54-procentna izlaznost na izborima iz te depresije, apatije? A drugo, kako ste mogli pobijediti ako imate 75 posto nezadovoljnih? Kako da pobijede oni isti koji su ih uvalili u to nezadovoljstvo? Statistički gledano, ovi su izbori lažirani. Statistika je nauka, statistika nije seoska priča, ovo nije moj privatni stav, govorim jezikom statistike koja u ovoj zemlji, kao i svakoj drugoj, važi kao nauka.', kaže Bajtal.

Na pitanje kako vidi građane koji apstiniraju i ne izlaze na izbore, Bajtal je odgovorio: ' Narod je nemoćan, građani su izmanipulisani, a ovi koji nam sve to rade s prešutnim odobravanjem vanjskog svijeta isuviše su jaki, u ekonomskom, medijskom i svakom drugom smislu. Ovo je bogata zemlja izmanipulisanih građana. Zemlja bogata rijekama, šumama, morima, rudama, solima, svega imamo – a siromašna država! Najsiromašnija u Evropi. Živjeti paradoks bogate zemlje, a siromašne države, naše je prokletstvo. Naše siromaštvo je proizvedeno pljačkom devet milijardi i devedeset prebogatih ljudi. U demokratskom društvu morali bismo znati ko su oni i kako su došli do bogatstva.

I u takvom društvu imate moralno poraznu činjenicu da sve vjerske zajednice šute! I da u svakom izbornom ciklusu pristaju uz one koji su društvo doveli ovdje gdje su ga doveli. Vjerske zajednice šute, što znači da ne vjeruju u ono što sami propovijedaju, a to je da Bog sve vidi, sve čuje i sve zna. Okrenule su leđa Bogu, a pronašle su svoje zemaljske bogove, partije, stranke i vođe kojima se klanjaju. Zašto? Zato što s njima dijele ono što se podijeliti da i što je skinuto s naših leđa.... Ovdje su religije izdale vjeru. Religija je ovdje prvi falsifikat vjere, a crkve i džamije su falsifikat tog falsifikata.
To su bitne stvari, a to se tiče sudbine moga i vašeg djeteta. Rasulo je takvo da ne znam da li će i djeca dječije djece konačno doći u situaciju da žive normalnim životom.'

Piše: Mersiha Drinjaković 
Foto naslovna: inforadar.ba
Izvor: interview.ba/impulsportal.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks