Visoka korupcija: Sarkozi i Platini donijeli Mundijal Kataru

Visoka korupcija: Sarkozi i Platini donijeli Mundijal Kataru

Bivši predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater u nedavno izdatoj autobiografiji "Moja istina" iznio je svoju verziju priče o kontroverznoj dodjeli Svjetskog prvenstva Kataru.

Prilikom izbora, kako je napisao Švajcarac, izvršen je "enorman politički pritisak, u kojem je prednjačio francuski lobi". 

"Izvještaj Komisije, koja je obišla Katar, nije ni pročitan pred Izvršnim odborom FIFA. Svi su znali da je negativan, odnosno da ne ispunjava postavljene standarde. Svi članovi Izvršnog odbora odlučili su unaprijed pa ih zato nikakvi izvještaji nisu zanimali", otkrio je Blater, koji je Katar optužio za podmićivanje, a Francusku za ilegalne aktivnosti.

"Bio je to sudar stvarnosti i političkog pritiska. Da je pročitan izvještaj, Katar nikada ne bi bio domaćin. Međutim, Katar je svojim milionskim ulaganjima u francusku avio-industriju i Pari sen Žermen pridobio mnogo pristalica. Čak je i tadašnji francuski predsjednik Nikola Sarkozi nagovarao istaknute fudbalske ličnosti da glasaju za Katar. I Mišel Platini imao je svoje prste u cijelom predizbornom i izbornom procesu", poručio je Blater.

Svjetsko prvenstvo u Kataru održaće se od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

Blater je smijenjen 2015. godine zbog umiješanosti u korupciju i kažnjen je šestogodišnjom zabranom obavljanja poslova povezanih sa fudbalom.


Izvor: Beta