Viškovićeva Vlada prevarila 40.000 radnika u ugostiteljstvu

Viškovićeva Vlada prevarila 40.000 radnika u ugostiteljstvu

Propisana kvadratura od deset metara kvadratnih po stolu za četiri osobe i distanca od dva metra između gostiju za susjednim stolom jasno govori da većina ugostiteljskih objekata neće moći da radi. Zabranjeno je i korišćenje šanka. Radno vrijeme je prekasno produženo do ponoći i nije uticalo na povećanje prihoda. Sa druge strane, izostala je pomoć Vlade RS i lokalnih zajednica osim za mjesece kada nam je bio zabranjen rad.

Ovo su danas u Banjoj Luci istakli predstavnici Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske “Horeka”. Iz “Horeke” podsjećaju da Udruženje zapošljava preko 13.000 radnika, a računajući i dobavljače – preko 40.000 radnika.

– Jedno od rješenja je da se razmak između gostiju sa dva smanji na metar i po. Ova mjera je neophodna da bi se koliko-toliko održali manji kafići. Potrebno je i povećanje broja gostiju na šest za jednim stolom, jer pojedine porodice koje dolaze u kafiće ili restorane imaju više od četiri člana – kazao je vlasnik banjalučkog “Meriota” Mišo Kuzmanović.

On upozorava da su zbog pandemije koronavirusa i uvedenih mjera smanjeni prihodi kafića i restorana u RS do 50 odsto. Hoteli imaju popunjenost sedam do 12 odsto, a turističkim agencijama je prihod pao više od 90 odsto. – Za normalno funkcionisanje hotela potrebno je da kapaciteti budu popunjeni od 40 do 50 odsto. Problem je i visoka cijena struje na srednjem naponu za velike hotele sa vlastitim trafostanicama. Imamo poteškoća i sa obračunom RTV takse koja se obračunava prema broju soba. Pomoć Vlade RS kroz vaučere nije pomogla gradskim hotelima – rekao je Kuzmanović.

Vlasnik “Provanse” Vladan Tatić ističe da je većina noćnih klubova u zakupu i da ih opterećuje visoka kirija i fiksni troškovi komunalnih usluga. – Ulaskom u zimski režim rada lokala zatvaranjem bašta gubi se razlika između noćnih klubova i lokala, pa je neophodno hitno definisati mjere i uslove pod kojima će noćni klubovi u svadbeni saloni moći raditi. Jedno od rješenja je da se dozvoli noćnim klubovima da rade od 20 do dva sata poslije ponoći uz poštovanje svih propisanih mjera – rekao je Tatić.

Izvor: mojabanjaluka.info

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks