Višemjesečnu blokadu prekinuo avion sa Dodikom

Višemjesečnu blokadu prekinuo avion sa Dodikom

S mostarskog aerodroma danas je u poslijepodnevnim satima poletio avion Cessna 525 C Citation Jet CJ 4 Vlade Republike Srpske, prvi let nakon brojnih mjeseci kako je pandemije obustavila sve letove iz Mostara.

Radi se o laganom mlaznom poslovnom avionu kojim je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik iz Mostara otputovao za Sarajevo.

Polijetanje aviona sa Aerodroma Mostar bilo je iznenađenje, jer u najvećem hercegovačkom gradu već mjesecima vazdušni saobraćaj gotovo da ne postoji.

Mostarskom aerodromu s dolaskom korona virusa su ukinuti svi redovni letovi. Aerodrom su posebno pogodili otkazi Croatia Airlinesa i Eurowingsa zbog pandemije, tako da je u zadnjih devet mjeseci na mostarsko tlo sletjelo svega nekoliko manjih aviona koji su uglavnom bili medicinski, poslovni ili su dovezli manje grupe putnika.

O novim vazdušnim veza i oživljavanju vazdušnog saobraćaja nad mostarskim nebom za sada nema nikakvih naznaka, a zbog teške financijske situacije sudbina Aerodrom Mostar kao i zaposlenih je već mjesecima apsolutno neizvjesna.

Iz Uprave su u više navrata kazivali da se finansijska krizu u koju je zapao, Aerodrom Mostar teško može prevazići bez konkretne pomoći države.

Podsjetimo da se godinama ulagalo u Aerodrom Mostar uz očekivanja da će ove godine ostvariti rekordan broj letova, a sada je institucija pred bankrotom, jer nije ostvarila nikakav profit, iako je ove godine bio planiran rast broja putnika za blizu 40 posto.

Poslovanje mostarskog aerodroma se i prije pandemije godinama problematično s vječitim naglaskom na to da je naprosto nejasno kako je moguće da tako dobro pozicioniran aerodrom ne može napredovati.

Izvor: Klix