Virus može da izazove trajno oštećenje sluha

Virus može da izazove trajno oštećenje sluha

Ipak, novi nalazi dokazuju da izaziva formiranje krvnih ugrušaka, izaziva pojavu ketoacidoze, ali i konfuziju, kod pojedinih pacijenata koji su razvili tešku kliničku sliku ili imaju pridružene bolesti. Lista postojećih simptoma je ogromna, a kako naučnici više saznaju o koroni mnogi stručnjaci su zaključili da je Covid-19 multisistemska bolest. Ona je progresivna i napada mnoge organe.

Naučnici su otkrili korona virus u ušima dvojice preminulih pacijenata pozitivnih na Covid-19, jer studije ukazuju da gubitak sluha može biti retki simptom infekcije. Istraživanjem je utvrđeno da virus takođe može zaraziti uho i mastoidnu kost koja se nalazi odmah iza uva. U malom istraživanju je učestvovalo tri pacijenta, dvoje je imalo veliko virusno opterećenje ne samo u svojim srednjim ušima, već i iza uha.

Tim je pregledao tri pacijenta koji su umrli od COVID-19. Jedan od pacijenata bio je muškarac u 60-ima, kao i dve žene - jedna stara oko 60 godina, a druga oko 80. Uzorci su uzeti pomoću brisa i čuvani u rastvoru zvanom transportni medijum za viruse, pre nego što su testirani. Kod dva od tri pacijenta novi virus SARS-CoV-2 je pronađen u mastoidnom ili srednjem uhu, pokazali su rezultati studije objavljene u časopisu "JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery".

Ovo nije prvi put da je korona virus povezan sa infekcijama uha ili problemima sa uhom. Studija objavljena u aprilu mesecu je otkrila je da je Covid-19 kod odraslih izazvao upalu srednjeg uha (otitis media), odnosno zapaljenski proces uha u kome bubna opna postaje upaljena. Druga studija u kojoj je učestvovalo 20 pacijenata bez simptoma i bez ranijih problema sa sluhom, otkrila je da su se sluh pogoršao nakon izlečenja od kovida. - Ono što za sada možemo da kažemo da je u pitanju redak slučaj koji može dovesti do dugoročnih problema. Naime, gubitak sluha ili oštećenje kanala su posledica težeg oblika korone virusa kod pojedinih pacijenata. Potrebno je još istraživanja i vremena da bi se pokazalo šta sve virus može da napadne - zaključuje Džon Hopkins iz Medicinskog centra u Londonu.

Izvor: republika.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks