Virus korona iz dana u dan ispoljava nova dejstva

Virus korona iz dana u dan ispoljava nova dejstva

Vakcine protiv novog soja koronavirusa intenzivno se istražuju, neke su i registrovane, a naučnici redovno poručuju da treba da prođe dosta vremena dok efikasan lijek ne počne da se primjenjuje u široj populaciji na globalnom nivou.

Laboratorije širom svijeta analiziraju dejstvo vakcina protiv korona virusa, od onih u Kini, Velikoj Britaniji, Japanu, Americi, dok je Rusija još u avgustu registrovala ovu vrstu zaštite protiv virusa COVID-19.

"Te vakcine imaju cilj da zaustave epidemiju, imunitet koji daju ne traje dugo, kao što je to slučaj i sa vakcinom protiv gripa. Da li te vakcine ubalažavaju kliničku sliku obolelih, menjaju dejstvo virusa, ne znamo", prokomentarisala je poznata srbijanska virologinja dr. Ana Gligić, koja je 1972. godine bila na čelu tima koji je, izoliravši virus velikih boginja, napravio veliki pothvat na svjetskoj razini.

Gligić objašnjava šta bi bilo bolje rješenje.

"Da imamo vremena, trebalo bi napraviti pravu vakcinu od samog virusa, koji se prethodno oslabi, odnosno umrtvi u laboratoriji i takva vakcina pruža doživotni imunitet", dodala je.

Prema nekim tvrdnjama, koronavirus skoro iz dana u dan ispoljava nova dejstva, a pitanje imuniteta na nju svakako je jedno od ključnih u borbi protiv COVID-19, piše Blic.zena.

"Imali smo slučajeva da osobe koje su preležale koronu nemaju imunitet na virus. To sigurno znači da se virus promenio, da više nije isti odnosno da postoji više korona", napomenula je dr. Gligić.

Istakla je da je virus ispoljio nesvakidašnja svojstva, do sada nezabilježena u epidemiologiji, pa se pokazalo da može da opstane u vanjskoj sredini, van ljudskog organizma.

"Virus je i u suvom stanju aktivan, ukoliko dođe do sluzokože nosa, prenosi se. Vremenom su se, inače, menjali načini prenošenja korone pa se sada može reći da se prenosi kapljično, sa više podtipova (oslobađanjem kapljica kašljanjem, kijanjem, govorom odnosno preko vazduha i dodirivanjem kontaminiranih površina)", objasnila je dr. Gligić.

Navela je da se na početku pretpostavljalo da će virus, koji je prirodnog porijekla, oslabiti nakon prenosa sa čovjeka na čovjeka, ali se to nije desilo.

Ono što nedostaje u istraživanju jeste proučavanja virusa na više pasaža u familiji ili društvu. Na primjer, sa sina na oca pa na unuke što je takozvani međugeneracijski prenos koji se, u slučaju COVID-19, nije dovoljno pratio.

Izvor: Agencije 

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks