Veterani Srpske: Vrijeđa nas strani agent koji je švercovao naftu i cigarete dok smo mi ginuli i krvarili

Veterani Srpske: Vrijeđa nas strani agent koji je švercovao naftu i cigarete dok smo mi ginuli i krvarili

U povodu izjava Milorada Dodika Otvorenim pismom se javnosti Republike Srpske obraćaju Veterani odbrambeno otadžbinskog rata Republike Srpske. Infomedia Balkan Pismo prenosi u cjelosti:                        

Poštovani,

jučerašnja izjava Milorada Dodika da su svi oni koji ne budu na mitingu, na koji on u utorak poziva, izdajnici Republike Srpske nije ništa drugo nego još jedna ogromna uvreda svih časnih demobilisanih boraca VRS, RVI i PPB.

Na osnovu tako bezobzirne uvrede, trebamo jasno i argumentovano razjasniti ko je zaista patriota a ko izdajnik Republike Srpske. Odgovor će svima biti jasan ako nam on iskreno odgovori na nekoliko postavljenih pitanja na koja mi odavno imamo istinite odgovore.

1. Odgovorite nam dok smo mi u vojnim uniformama prolivali svoju krv i znoj boreći se na prvim linijama fronta braneći svoj narod i Republiku Srpsku, ko je prolivao znoj u košarkaškom dresu igrajući košarku u Aleksandrovcu?

2 .Dok smo mi na svojim rukama nosili svoje poginule i ranjene saborce ko je u svojim rukama nosao naftu i cigarete?

3. Ko je stvarao granice Republike Srpske, njenu vojsku, zastavu, grb, himnu, institucije, sačuvao njena javna dobra i preduzeća, a ko je svojim dolaskom precrtavao njene granice poklanjajući Brčko, ukinuo Vojsku Republike Srpske, ukinuo njenu zastavu, grb i himnu i ko je opljačkao njena javna dobra i sa stečajnom mafijom uništio i pokrao njena preduzeća?

4. Ko je birao srpske političke i vojne vođe koje su vodile VRS do stvaranja Republike Srpske čuvajući svoju vjeru i svoj narod, a ko je pozivao da ih treba pohapsiti i da Republika Srpska nije država i izjavljivao da onima kojima se slavi slava nije mjesto sa njim?

5. Koga je osiromašio Dejtonski sporazum ostavljajući odbranjena i sačuvana ognjišta i sva svoja materijalna dobra radi očuvanja Republike Srpske a ko je svojim političkim dolaskom stekao enormno velika materijalna i finansijka dobra a zadužio i osiromašio Republiku Srpsku i njen narod?

6. Ko je odavao počast svojim stradalim saborcima tokom akcije ” Maestral” a ko je taj isti dan gostio i častio one koji su političke vođe onih koji su to zlodjelo učinili?

7. Ko je bio protiv nasilnog rušenja legalno izabrane vlasti Republike Srpske i smjene legalno izabranog predsjednika Republike Srpske Nikole Poplašena a ko je pogazio volju naroda i svrgnuo legalno izabranog predsjednika?

Imali bi postaviti još dosta pitanja a čiji istinit odgovor sasvim objektivno i jasno kao suza pokazuje ko je izdajnik a ko patriota i da li odgovor na ova pitanja trebamo dati mi koje ti nazivaš izdajnicima ili u njima Milorade kao odgovor ti vidiš sebe.

Što se tiče proteklih izbora mi smo kao i uvijek bili i ostaćemo samo na strani istine i pravde a nikada na strani korupcije, ucjena i bilo kakvih malverizacija i neregularnosti.

Činjenica je da su rezultati mnogih proteklih izbora bili po volji političkih partija i brojača a ne po volji izmanipulisanog, ucjenjenog i uplašenog naroda.

Istina je da izbore već dugo dobija onaj koji je uspio upotrijebiti više ovih protivzakonitih metoda i ko je imao više svojih članova biračkih odbora.

Mi nismo sud da osuđujemo ali žalosno je da i institucije koje su nadležne da rješavaju ovako krupna pitanja svoje odluke donose na osnovu pritisaka i istih protivzakonitih metoda koje na njih koriste političke partije kao i na birače tokom izbornog procesa.

U ovako ozbiljnoj situaciji kada neko pokušava da ostvari onu izreku ”Ne Srbe na vrbe, nego Srbe na Srbe” smatramo da oni koji misle dobro Republici Srpskoj i njenom narodu trebaju smirivati a ne dizati tenzije. Takođe smatramo da je život bilo kojeg čestitog čovjeka vrjedniji od bilo koje političke stolice a kap njegove krvi od bilo koje funkcije.

Vjerujemo da bi nadležne institucije trebale profesionalno i objektivno utvrditi da li su protekli izbori bili regularno i demokratski provedeni. Na osnovu njihovih dosadašnjih izjava i onog što znamo šta se dešavalo možemo zaključiti da nisu a onda je logično da i rezultati izbora i vlast ne mogu biti zakoniti i regularni.

Smatramo da bi nadležni organi trebali poništiti protekle izbore i raspisati nove, uz uvođenje svih potrebnih mjera za njihovo regularno i pošteno provođenje a na takav način izabrane političke partije i političare prihvatiti kao vlast i čestitati na izabranim funkcijama.

Na osnovu navedenog objektivno smatramo da najavljeni miting nikako ne može biti u korist demokratije i očuvanja interesa Republike Srpske, nego isključivo u korist političkih partija i njihovih lidera, koji se bore za očuvanje svojih funkcija i svojih ličnih interesa koje su na tim funkcijama ostvarili.  

 

Predsjednik VOOR RS Risto Jeftić

Izvor: Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter