Veliko otkriće kod težih kovid-19 bolesnika

Veliko otkriće kod težih kovid-19 bolesnika

Naučnici su otkrili da pacijenti koji boluju od najtežeg oblika KOVID-19 imaju izuzetno nizak broj ćelija imunološkog sistema koje se zovu T-ćelije.

Britanski naučnici počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao pridonijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze virusom KOVID-19 kod bolesnika s teškom kliničkom slikom.

Otkrili su da pacijenti koji boluju od najtežeg oblika KOVID-19 imaju izuzetno nizak broj ćelija imunološkog sistema koje se zovu T-ćelije.

T-limfociti ili T-ćelije su, uz B-limfocite, ćelije stečene imunosti. Aktiviraju se pri kontaktu sa svojim antigenom, molekulom koja podstiče stvaranje antitijela, odnosno imunosnu reakciju u organizmu, te obavljaju širok spektar funkcija koji uključuje ćelijsku imunost i regulaciju imunološkog odgovora organizma.

U novom kliničkom ispitivanju vrednovaće se učinak proteina interleukina 7, koji povećava broj T-ćelija i može pomoći u oporavku pacijenta. Provode ga, piše Bi-Bi-Si, naučnici s instituta "Francis Crick, King's Collegea" u Londonu i bolnice "Guy's and St Thomas".

Oni su proučavali krv 60 pacijenata oboljelih od KOVID-19 te su uočili veliki pad T-ćelija.

Profesor Adrian Hayday s instituta "Crick" je kazao da su on i kolege bili vrlo iznenađeni kad su vidjeli šta se događa sa ćelijama stečene imunosti.

- One nastoje zaštititi organizam, ali čini se da virus djeluje tako da ih u tome sprečava jer se njihov broj značajno smanjio - kaže Haudau.

- U mikrolitri (0,001 ml) kapljice krvi zdrava osoba prosječno ima između 2.000 i 4.000 T-limfocita. Kod pacijenata zaraženih KOVID-19 koje smo testirali bilo ih je samo između 200 i 1.200 - rekao je on.

Naučnici kažu da bi ovo otkriće moglo utrti put razvoju testa za utvrđivanje nivoa T-ćelija u krvi, što bi moglo dati rane indikacije o tome kod kojeg će se pacijenta razviti teži oblik bolesti.

Rezultati upućuju i na to da bi se specifičnim načinom liječenja uspio spriječiti pad broja ćelija imunološkog sistema.

Manu Shankar-Hari, savjetnik na odjelu za intenzivnu njegu bolnice  "Guy's and St Thomas", kaže da oko 70 odsto pacijenata primljenih na taj odjel zbog COVID-19 tamo stigne s između 400 i 800 limfocita po mikrolitri krvi. Čim se počnu oporavljati, nivo limfocita počinje rasti, dodaje.

Interleukin 7 je već testiran na maloj grupi pacijenata sa sepsom i dokazano je da sigurno podiže nivo ovih ćelija.

U sklopu ovog ispitivanja naučnici će interleukin 7 dati pacijentima s niskim brojem limfocita, koji su na odjelu intenzivne njege proveli više od tri dana.

- Nadamo se da će se, nakon što se poveća broj tih ćelija, poboljšati opšte stanje pacijenata. Kao ljekar na odjelu intenzivne njege svakodnevno se brinem o pacijentima vrlo lošega zdravstvenog stanja, zbog čega bi uspješnost ovakvog liječenja bila vrlo ohrabrujuća - kazao je Hari.

Izvor: index.hr 

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks