Većina građana RS ne želi u NATO, ali želi u EU

Većina građana RS ne želi u NATO, ali želi u EU

Građani Republike Srpske ne žele u NATO, a preferiraju pridruživanje EU, pokazalo je istraživanje Udruženja građana EDA iz Banjaluke zajedno sa Fakultetom političkih nauka banjalučkog Univerziteta.

Koordinator Anketnog centra Fakulteta političkih nauka Borislav Vukojević rekao je da je istraživanje, sprovedeno telefonskom anketom među 1.000 građana Republike Srpske, pokazalo da je 53 odsto ispitanika izričito protiv ulaska u NATO, a da devet odsto pristaje ukoliko Srbija prva uđe u tu alijansu.

Prema njegovim riječima, za NATO integracije je 20 odsto ispitanih, dok je 15 odsto neopredijeljenih.

Vukojević je danas na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci rekao da je, prema ovom istraživanju, više od 60 odsto građana Republike Srpske za ulazak u EU.

On je naveo da 9,6 odsto pristaje na pridruživanje EU ukoliko Srbija prva uđe, dok je daleko manji broj građana koji su protiv ulaska.

Vukojević je naglasio da je istraživanje pokazalo da na opredjeljenje građana Srpske za i protiv ulaska u NATO i EU najviše utiče starosna dob, pa je tako grupa ispitanika iznad 55 godina opredijeljena za ulazak u NATO i EU, za razliku od mlađih koje su manje opredijeljeni za ovaj vid integracija.

“U anketi je učestvovalo 1.000 građana Republike Srpske, od kojih je 80 odsto srpsko stanovništvo, 8,5 odsto bošnjačko, oko dva odsto hrvatsko i oko 10 odsto onih koji nisu htjeli da se nacionalno izjasne”, naveo je Vukojević.

On je rekao da su u anketi najviše učestvovali građani Republike Srpske sa završenom srednjom školom koji su se izjasnili protiv ulaska u NATO, a obrnuto izjasnili kada je riječ o EU.

Vukojević je najavio da će krajem januara uslijediti novo istraživanje da bi bilo utvrđeno zbog čega građani suštinski smatraju da treba ili ne treba biti dio NATO.

On je rekao da će u narednom periodu biti sprovedena još dva istraživanja, od kojih će prvo biti u vezi sa Danom Republike, a drugo u vezi sa obilježavanjem sjećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. godine.

“Naša namjera je da ovim istraživanjima utvrdimo da li događaji koji vrijede kod nas i za ovaj region mogu na neki način da značajno promijene mišljenje građana Republike Srpske o ulasku u NATO i EU”, dodao je Vukojević.

Izvor: Agencije

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks