VD institucije VD Republike Srpske u VD statusu: Milorad Dodik i njegova vlast bezgranično ponižavaju Srpsku

VD institucije VD Republike Srpske u VD statusu: Milorad Dodik i njegova vlast bezgranično ponižavaju Srpsku

Građani s pravom postavljaju pitanje da li su “uhljebljenja” politički “zaslužnih” kadrova postala jedina svrha postojanja pojedinih političkih stranaka?

Jedan od aktuelnih primjera dolazi iz Banja Luke gdje je Vlada RS za V.D. direktora JU ,,Muzej Republike Srpske” imenovala novog potpredsjednika Socijalističke Partije Davora Striku, a sve u suprotnosti sa zakonom i statutom Muzeja jer ne može direktor biti lice koje je u organima partije.

Imenovanje V.D. direktora samo po sebi u današnje doba i nije neuobičajeno jer predstavlja svojevrstan model održavanja unutarstranačke discipline i koalicione lojalnosti.

Nažalost, princip političke podobnosti u izboru kadrova, odavno je iz procesa imenovanja isključio bilo kakvu selekciju zasnovanu na stručnim kvalifikacijama. Strika je eklatantan primjer ili bolje reći izdanak urušenog sistema, koji mu je omogućio da u statusu vršioca dužnosti obavlja poslove direktora Muzeja Republike Srpske iako ne ispunjava ni minimum zakonskih uslova. Naime, Strika koji je nedavno završio fakultet političkih nauka, po vrsti obrazovanja nema nikakvih dodirnih tačaka sa poslom koji obavlja. Uz nekompatibilnost vrste stručne spreme, Vlada RS je previdjela činjenicu i da Strika nema zakonom propisano radno iskustvo u trajanju od pet godina u traženom stepenu, što očigledno ne predstavlja prepreku za politički postavljene kadrove. Jasno je da je uhljebljenje Strike, pokušaj vladajućeg SNSDa da pomogne opstanak banjalučkog odbora SP čiji je politički značaj i uticaj, od formiranja SPS, odnosno već dvije godine beznačajan.

Očigledno je da ovakav pristup imenovanjima kadrova, šalje jasnu poruku da se bez obzira na ispunjenost zakonskih uslova na odgovorne funkcije mogu imenovati isključivo politički podobni kadrovi, čija V.D. funkcija će trajati dok su lojalni stranci.
Da li je politikanstvo uzelo toliko maha da se za direktore javnih ustanova trebaju imenovati najistaknutiji kadrovi političkih stranaka? Da li postajemo orvelovsko društvo u kojem smo voljom većine dozvolili političkoj eliti da zloupotrebljava vlast koju vrši zarad jačanja svojih partija?

Dok gledamo kako nam mladi i školovani kadrovi odlaze put zapadnih zemalja, da tamo grade svoju budućnost, radeći fizičke poslove, nama ostaju montipajtonovska objašnjenja predstavnika vlasti kako se za VD imenovanje “ne trebaju ispunjavati uslovi” i kako “bez članstva u pravoj političkoj stranci” nema budućnosti.

Izvor: banjaluka-24.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter