-Vatreni- govor mu došao glave: Gdje je nestao Darko Banjac?


-Vatreni- govor mu došao glave: Gdje je nestao Darko Banjac?

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac do prije dva mjeseca bio je neizostavna mirođija u svakoj “čorbi” koju je zakuvavala aktuelna vlast u Republici Srpskoj.

Kada je u Narodnoj skupštini RS trebalo stajati na braniku Milorada Dodika, boriti se protiv “domaćih izdajnika”, “stranih okupatora” i “plaćenika” raznih fela, Banjac je bio među prvima. Bez lidera NPS, koji se upadljivo trudio da uvijek bude tu negdje u prvom redu, tik pored Dodika, nije mogao da prođe nijedan “patriotski” skup, a mediji pod kontrolom vlasti utrkivali su se da uzmu izjavu od “autentičnog srpskog rodoljuba”, posebno kada je trebalo napadati “izdajničku” opoziciju i odavati hvalospjeve vlasti.

Međutim, sve se promijenilo od tog, za Banjca kobnog 18. aprila ove godine, kada su ga “ponijele” emocije i masa, pa je na tadašnjem mitingu pristalica i simpatizera vlasti u Banjaluci pod nazivom “Srpska te zove”, potpuno zaboravio da iza njega, kao gost, stoji i predsjednica Narodne skupštine Srbije, Ana Brnabić.

„Kažu da trebamo da budemo na evropskom putu. Ja u tu pedersku evropsku organizaciju koja se zove Evropska unija ne želim da idem! Ne želim ‘roditelj 1’, ‘roditelj 2’, ne želim da se odreknem svoje tradicije i običaja, svog rakijskog kotla i pečenice“, vikao je Banjac sa govornice, dok ga je jedna od najbližih saradnica predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, inače deklarisana pripadnica LGBT populacije, mrko gledala, vjerovatno sama ne vjerujući o čemu dotični priča.

Od tada pa do danas, Darko Banjac kao da je u zemlju propao. U medijima pod kontrolom vlasti nigdje ga nema, njegova stranka ne oglašava se saopštenjima niti komentariše aktuelne “napade” njemačkog “turiste” Šmita, američkog ambasadora Marfija, Zukana Heleza, Zlatka Lagumdžije ili “domaćih izdajnika” na Milorada Dodika i Republiku Srpsku. Na patriotskim skupovima, poput nedavno održanog Svesrpskog sabora u Beogradu, lidera NPS nije bilo ni blizu prvih redova, tako da se pored Dodika i Vučića, uobičajeno, tiskao i fotografisao uglavnom Nenad Stevandić, prvi čovjek republičkog parlamenta i Ujedinjene Srpske.

Da li je Banjca nesmotreni govor na navedenom patriotskom mitingu gurnuo u nemilost kod onog od koga se nije odvajao, pitali smo za mišljenje političkog analitičara Velizara Antića. On, takođe, smatra krajnje neobičnim to što lidera NPS u posljednja dva mjeseca nema ni na vidiku, a izbori su maltene tu, na pragu.

„Od vatrenog nastupa Darka Banjca na mitingu ‘Srpska te zove’ prošla su puna dva mjeseca u toku kojih se on skoro potpuno povukao iz javnog života. Za razliku od prethodnog perioda, gdje je bio jedan od najgovorljivijih branilaca vladajuće koalicije, ovaj period zatišja je pomalo čudan“, kaže Antić za Gerilu.

Moguće je, dodaje on, da je zbog navedenog vatrenog govora o Evropi i njenim “pederskim” vrijednostima, dok je iza njega Ana Brnabić prevrtala očima, dobio packe i upozorenja da ne nastupa tako žestoko.

“Druga od opcija je da se povukao i da radi na terenu na slabljenju Ujedinjene Srpske i prevlačenja njenih kadrova u svoju partiju, što vidimo da se dešava. Dok je i opcija da je otišao na prijevremeni godišnji odmor u opticaju, mada je manje vjerovatna u odnosu na prethodne dvije opcije”, smatra Antić.

Banjčev iznenadni nestanak sa javne scene za naš portal komentarisao je i novinar Slobodan Popadić. Prema njegovim riječima, lider NPS “vjerovatno u Mlječanici liječi ožiljke od šamarčine koju je dobio nakon skandaloznog nastupa na Trgu Krajine”.

„Taman ima vremena da sačeka da Putin uđe tenkovima u Berlin, kako bi, onako bijesan, mogao da iskoči i poviče: ‘Jesam vam rekao!'“, kaže Popadić.

Navodi i to da je Darko Banjac tipičan predstavnik vrste koja, kako ističe, osvaja politički prostor u Republici Srpskoj i BiH.

„To su mačke s telećom glavom, nebitni lideri velikog zalogaja, amateri u glavnim ulogama, seljaci koji se stide opanaka, a još ne znaju kako se pravilno vežu cipele. Duboko svjesni vlastitih ograničenja, znaju da im je rok trajanja kraći od pivskog, pa u kratkom vremenu pokušavaju da zgrnu što više. Za takve granica ne postoji, osim kada na nju treba da pošalju narod, da izgine, dok ga pljačkaju u pozadini. I zato od takvih ne treba da čudi bilo šta, pa ni kada ćute o ključnim političkim procesima koji im prolaze pred očima. Galama i mudrost ne idu zajedno, a sada nije vrijeme za galamu. Zato nema Darka Banjca“, zaključuje Popadić.

Podsjećamo, i pored otvorenog proruskog raspoloženja među liderima svih stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj, Banjac je jedini koji se javno protivi ulasku BiH u Evropsku uniju, dok se njegove kolege na čelu sa Dodikom, bar deklarativno, i dalje izjašnjavaju za pristupanje pomenutom savezu.

Foto naslovna: Gerila
Izvor: gerila.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter