Vapaj turističkih agencija resornom Ministarstvu i Vladi RS da im makar uplate svoja dugovanja (Foto)

Vapaj turističkih agencija resornom Ministarstvu i Vladi RS da im makar uplate svoja dugovanja (Foto)

Već godinu dana nam je jasno da je naše, ali ne samo naše društvo u velikim problemima a posebno privreda. Svi su u veoma lošoj situaciji i o mnogima se piše i priča, kao što su to problemi hotelijera, restorana i kafića. Ali o problemima turističkih agencija „koje sve turističke činioce upošljavaju i povezuju gotovo da se ništa ne zna“, kaže se u „Informaciji o problemima turističkih agencija tokom krize uzrokovane pandemijom Covid 19“ koju je Asocijacije turističkih agencija Republike Srpske, juče naslovila: Kabinetu predsjednika Vlade RS; Ministarstvu trgovine i turizma RS i Privrednoj komori RS a koju prenosi Infomedia Balkan.

U svom pismenom obraćanju vlastima iz ove Asocijacije objašnjavaju šta je turizam, govore o njegovom značaju i objašnjavaju kako turističke agencije i ako im formalno nije zabranjen rad praktično u opšte ne mogu raditi. „Zbog toga smo prinuđeni da istaknemo jako težak položaj turističkih agencija u Republici Srpskoj i nesrazmjerno malu ili nikakvu pomoć od Vlade i Ministarstva trgovine i turizma koju smo dobili“.

Pišući o najtežem položaju turističkih agencija u okviru turizma uopšte Infomedia Balkan prenosi a Asocijacija podsjeća na pad prometa u 2020 i 2021 godini od 70 do 90 procenata, na to da je već zatvoreno više od 50 posto agencija i da će vjerovatno i ostale do kraja godine biti zatvorene. Podsjećaju i na to da je nezamjenjiva njihova uloga u organizaciji đačkih ekskurzija, nastave u prirodi, izleta, sajmova, banjskih rehabilitacija, ljetovanja, itd... Pominju da upošljavaju prevoznike, ugostitelje, hotelijere, vodiče, animatore i druge uslužne djelatnike za koje se traže pomoći ali se neopravdano uvijek zaobilaze turističke agencije.

Jedina pomoć koju su do sada dobile turističke agencije prenosi Infomedia Balkan je minimalna plata sa doprinosima za mjesec april 2020.g., koju je Vlada RS uplatila svim zaposlenima u RS, pa tako i njima, te doprinosi za jul, avgust i septembar a priliku da dobiju doprinose za oktobar, novembar i decembar 2020.g. imaju samo agencije koje nisu otpustile ni jednog radnika, a taj uslov već više od pola agencija ne ispunjava, svima je jasno zašto.

 Poslednja „slamka spasa“ za preostale turističke agencije bila je „sjajna ideja“ sa turističkim vaučerima od 100 KM koje je emitovalo Ministarstvo trgovine i turizma RS gdje se našim građanima prodaju naši domaći kapaciteti, mahom za vikende, subvencionisani sa tih 100 KM i time se upošljavaju i naši hotelijeri i ugostitelji, kao i prevoznici. Tako su mnoge agencije započele animiranje građana, promovisanje domaćih destinacija kroz reklamne kampanje. Međutim, problemi počinju septembra 2020.g. sa kašnjenjima izdavanja rješenja od strane Ministarstva, pa onda kašnjenjima u „isplatama agencijama i hotelima za aplicirane vaučere“. Znači, građanima se prilikom rezervacije aranžmana umanjuje iznos za vrijednost vaučera ali refundacija tih vaučera agencijama sve više i više kasni. Turističke agencije plaćaju usluge, hotele, prevoznike a novac za vaučere nepodnošljivo dugo kasni. Trenutno neke agencije još nisu dobile rješenja za novembar i decembar prošle godine a kamo li za mjesece u ovoj godini. Tako se nekim privrednim subjektima duguju iznosi i do dvjesta – trista hiljada KM, prenosi Infomedia Balkan. 

Foto: Asocijacija turističkih agencija Republike Srpske/srpskainfo.com

U Informaciji se ističe da „Poseban problem je tumačenje Uredbe Ministarstva, kojim se ne priznaju svi aplicirani i izdati vaučeri, pa će neke agencije i hoteli koji su oštećeni morati sudski dokazivati i potraživati svoja sredstva“. A iz Asocijacije nedvosmisleno poručuju, „Da budemo vrlo jasni: Ministarstvo trgovine i turizma duguje realizovani novac turističkim agencijama i hotelima, a ne pomoć! To su već realizovani poslovi, ugovoreni i izvedeni“. Čak i da su okolnosti poslovanja normalne pomenuta dugovanja Ministarstva  prema turističkim agencijama bi bila nepodnošljiva za normalno funkcionisanje a kamo li u ovoj situaciji, gdje se uzimaju krediti ili otpuštaju radnici što onda automatski agencije diskvalifikuje za dobijanje doprinosa za zaposlene od oktobra do decembra 2020.

Na kraju svog obraćanja, koje prenosi Infomedia Balkan, Kabinetu predsjednika Vlade RS; Ministarstvu trgovine i turizma RS i Privrednoj komori RS u „Informaciji o problemima turističkih agencija tokom krize uzrokovane pandemijom Covid 19“ koju je uputila Asocijacija turističkih agencija Republike Srpske a koju je potpisao Upravni odbor Asocijacije, navodi se da je javnosti poznato da su vlade zemalja u okruženju daleko bolje pomogle sektor turizma a da su čak turističke agencije i hotelijeri u Federaciji BiH dobili pomoć u visini troškova u 2019. godini. Dalje se u Informaciji kaže da su apsolutno svjesni težine momenta, ali da strpljenja više nema, kao ni opravdanja. Očekuju da Ministarstvo nađe načina i ispuni svoje obaveze, da donese rješenja i isplati potraživanja turističkim agencijama i hotelima. A da će, pored tih svojih davno prispjelih obaveza, da pomogne i agencijama dodijeli jednokratnu pomoć, subvencioniše doprinose i tako podrži turističke agencije kao najvažniju kariku u lancu turističkih usluga, navodi se u ovoj Informaciji.

Foto naslovna: novosti.rs
Izvor: Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter