Vakcina protiv koronavirusa od jeseni i u Hrvatskoj


Vakcina protiv koronavirusa od jeseni i u Hrvatskoj

Već od jeseni ove godine svi građani Evropske unije mogli bi dobiti vakcinu, pišu hrvatski mediji.

Bit će to, kako je rečeno, evropska vakcina, iako će biti namijenjena cijelome svijetu, piše Večernji. Pojasnili su da je evropska zbog toga jer su ugovor s proizvođačima o otkupu 400 miliona doza vakcine, za sve stanovnike Evropske unije, pa prema tome i Hrvatske, potpisale Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska, te ga je kasnije preuzela i Evropska komisija.

Informaciju o sklapanju ugovora je u Italiji dao ministar zdravstva Roberto Speranza. Italija učestvuje sa 185 miliona eura. Ugovor je potpisan s farmaceutskom kućom AstraZeneca, a riječ je o vakcini koju su razvili talijanski i britanski naučnici te koja se testira na ljudima u Velikoj Britaniji pod nadzorom Univerziteta u Oxfordu koji je i učestvovalo u njenom stvaranju u svojim laboratorijima. Prve doze za eksperimente proizvela je italijanska firma Irbm iz Pomezie i gdje će se proizvoditi dio doza.

Bivši predsjednik italijanske zdravstvene ustanove, a sadašnji naučnik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Walter Ricciardi kazao je kako će prvo biti vakcinisano medicinsko osoblje, pa onda starije osobe. Mnogi vjeruju da bi ta vakcina mogla zaustaviti eventualni drugi val širenja koronavirusa koji se najavljuje za jesen i početak zime.

Pascal Soriot, delegirani upravitelj farmaceutske firme AstraZeneca kaže da će vakcina biti svima prodana po cijeni proizvodnje, odnosno manje od 10 eura po dozi. Najveći dio proizvodnje u Evropi bit će u laboratorijima u Nizozemskoj i Italiji.

Izvor: vijesti.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks