Švajcarska firma protiv isključenja javnosti sa suđenja o londonskim obveznicama - Vlast Srpske hoće tajnost?


Švajcarska firma protiv isključenja javnosti sa suđenja o londonskim obveznicama - Vlast Srpske hoće tajnost?

Kompanija “Synergy Wealth Management” iz Švajcarske koja je protiv Republike Srpske pokrenula spor vrijedan 2,9 miliona maraka zbog neizmirenih obaveza za posredovanje u emisiji obveznica na Londonskoj berzi protivi se ideji Pravobranilaštva Republike Srpske da se iz procesa isključi javnost.

Pravobranilaštvo Srpske pod izgovorom poslovne tajne traži od Okružnog privrednog suda tajno suđenje, sa čime se protivna strana ne slaže, ocjenjujući njihov zahtjev neosnovanim.

Takođe, po istom osnovu Pravobranilaštvo želi da sakrije i dokumentaciju iz koje bi moglo da se zaključi ko je i po kom osnovu dobio novac za posredovanje umjesto firme iz Švajcarske.

“Sudovi su palate pravde, a javnost je korektiv svakog suđenja. Tužitelj ima transparentan zahtjev da se utvrdi da je bio u poslovnom odnosu sa tuženikom. Ne vidimo razlog da tuženik ne želi da ,takođe, na transparentan način dokaže da tužitelj nije bio u poslovnom odnosu sa njim nego da je bio neko drugi”, navode oni u svom podnesku.

Inače, Pravobranilaštvo ne spori da je “Synergy Wealth Management” imao određene kontakte sa Vladom povodom emisije obveznica, ali tvrdi da je za posredovanje odabrao nekog sasvim drugog. O toj firmi tuženoj strani nisu dostavljeni podaci, a po svemu sudeći neće ni biti.

“Tužiocu je bitno da vidi koje je to lice, da li je ono stvarno bilo angažovano, kada, koliko, šta mu je bio obim poslova i koliko je naplatio za taj trud jer tužilac tvrdi da je isključivo on bio angažovan kao posrednik, da je u cjelosti izvršio svoju obavezu i da to nije niko drugi uradio niti bio angažovan na tim poslovima osim njega. Ako je neko drugi dobio novac za uslugu koju je izvršio tužilac radilo bi se o fiktivnom ugovoru”, piše u podnesku.

Ako je sve bilo u skladu sa zakonom, nema razloga za bilo kakvo skrivanje i tajnost ugovora, kao i isključivanja javnosti iz procesa, smatraju švajcarci.

“Radi se o komercijalno pravnom odnosu uobičajenom u poslovnom svijetu sa uobičajenim sadržajem i ne vidimo šta bi to bilo „poslovna tajna“ u takvim ugovorima”, stoji u dopisu.

Pravobranilaštvo je inače pokušalo da okonča ovo suđenje sa tvrdnjom da je Synergy Wealth Management” ugašen i izbrisan iz privrednog registra prije nego što je došlo emisije obveznica kojom se Srpska zadužila za 300 miliona evra.

To advokatski tim koji zastupa ovu firmu osporava, a sudu su dostavljeni dokazi kojima to pokušavaju da potvrde.

“Iz predmetnog registarskog izvoda je vidljivo da firma postoji i posluje i danas, vidljiv je naziv firme, ranije registrovano sjedište i novo, zatim kada je došlo do promjene registrovanog sjedišta, kada je društvo osnovano, kolika je visina temeljnog kapitala, djelatnost društva i lica registrovana za zastupanje. Tvrdnja da od 7. juna 2019. godone više ne postoji kao pravno lice nije tačna”, navodi se u podnesku sudu.

Podsjećamo, CAPITAL je u junu prošle godine otkrio spor između Vlade Srpske i ove kompanije.

Iako su u Ministarstvu finansija Republike Srpske tvrdili da švajcarska firma nije učestvovala u bilo kojem segmentu emisije obveznica na Londonskoj berzi  CAPITAL je zatim objavio i prepisku između njenog direktora i ministara Zore Vidović i Alena Šeranića, te njihovih pomoćnika, a koja ukazuje na nešto sasvim suprotno.

Piše: D. Tovilović
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter