Uznemirujuće! Jedna od najmučnijih scena olimpijskih igara: Golubovi su gorjeli i poluugljenisani padali na tlo! (Video)

Uznemirujuće! Jedna od najmučnijih scena olimpijskih igara: Golubovi su gorjeli i poluugljenisani padali na tlo! (Video)

Milioni gledalaca na televizijskim ekranima su vidjeli ovu scenu. Evo jedne bizarne i nažalost uznemirujuće priče, s Olimpijskih igara u Seulu u Južnoj Koreji, 1988. godine. Riječ je o skandalu na samoj ceremoniji otvaranja Igara.

Igre u Seulu otvorio je tadašnji predsjednik Južne Koreje. Sve je išlo po zacrtanom planu, baklja je došla, podignuta je olimpijska zastava, intonirana himna. U skladu sa tradicijom u vazduh je pušteno hiljade bijelih golubova koji su oduvijek bili simbol mira.

Problem je nastao jer se ti golubovi nisu razletjeli nad stadionom i oko njega, nego su sletjeli na ogromnu kupolu gdje će se upaliti olimpijski plamen koji će gorjeti sve dok traju takmičenja.

Nažalost, nitko to nije primijetio.

Južnokorejski atletičari sa bakljama su okružili kupolu i čekali signal da upale olimpijski veliki plamen. Oni nisu primijetili golubove na i u kupoli.

Kasnije se ipak tvrdilo da su neki vidjeli brojne golubove na kupoli, ali bilo je prekasno. Atletičari su izvršili svoju dužnost, bakljama su  upalili plamen. Veliki olimpijski plamen je vulkanski eruptirao, a s plamenom su počeli da gore i golubovi.

Bila je to zaista ružna i uznemirujuća scena. Neki koji su sve to gledali čak su i vriskali, ali je ceremonija ipak nastavljena.

Milioni gledalaca na televizijskim ekranima su vidjeli ovu scenu, golubovi su letjeli u plamenu, padali polugljenisani na tlo. Ovo se smatra jednim od najvećih propusta u istoriji ceremonije otvaranja olimpijskih igara

Brojna društva za zaštitu životinja širom svijeta su protestovala zbog ovog događaja.

Čovjek koji je bio zadužen za specijalne efekte na toj ceremoniji otvaranja Igara kasnije je tvrdio da su očekivali da će se 2.400 golubova razletjeti na sve strane, pa da će kružiti oko stadiona.

Većina golubova sletjela je na kupolu za plamen, neki su uletjeli i na mjesta za novinare, a bilo ih je i po atletskoj stazi. Potom se pričalo da su se golubovi trenirali tri godine za ovu scenu, ali očigledno da je tretman bio pogrešan.

Da se ne bi nešto slično ponovilo, četiri godine kasnije na otvaranju Igara u Barseloni golubovi su pušteni više od sat vremena prije nego što je upaljen olimpijski plamen. 

VIDEO:

 

Foto naslovna: Iamlazy/Youtube
Video: Funny gags/youtube.com
Izvor: mondo.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter