Uzbuna u hrvatskim medijima - Arapi na velika vrata ulaze na Jadran!

Uzbuna u hrvatskim medijima - Arapi na velika vrata ulaze na Jadran!

Arapi preuzimaju hotele i ulaze na velika vrata na Jadran, pišu hrvatski mediji, uz konstataciju da su šeici iskoristili koronavirus za novi investicioni val u Hrvatskoj.

Tako je usred korona-krize i “uoči jedne od najizazovnijih turističkih godina” Jako Andabak, rođen u Čaiću pokraj Livna, prodao većinu svog turističko-hotelskog biznisa arapskom ulagaču.

Riječ je o investitorima koji su hrvatskoj javnosti poznati po želji da izgrade "zagrebački Manhattan" te po “kontroverznom projektu Beograd na vodi”, prenosi Indikator.ba.

Kompanija "Eagle Hills Real Estate" kupoprodajnim ugovorom, potpisanim 23. marta, od Jake Andabaka, Danice Andabak, Ružice Andabak, Ivane Andabak i firme "Lucidus" d.d. preuzela je 4,1 milion dionica, odnosno 69,7 posto temeljnog kapitala društva, čime je nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje, prenosi "Večernji list".

Arapski investitor u ovom paketu kupuje hotele i turističkih naselja u Brelama, Tučepima, Bolu, Starigrad Paklenici, Omišu i Supetru na Braču, kao i udjele u zračnoj luci Brač.

Mediji u Hrvatskoj su o ovoj transakciji špekulirali posljednjih sedmica nakon što je postalo jasno da neće biti ništa od "deala" s američkim fondom KSL, kojeg smo već bili proglasili novim vlasnikom "Sunce hotela".

Hrvatski mediji su tražili od Andabaka odgovor na pitanje zašto prodaje hotele Arapima, to jeste “zašto je prodao hotele upravo u ovom času, zašto se, ipak, odlučio za investitora koji nema dobru reputaciju u hrvatskoj javnosti”.

Andabak je u ekskluzivnom razgovoru za "Poslovni dnevnik" otkrio zašto je hotele prodao Arapima, a ne, recimo, Amerikancima.

- "KSL Capital" je bio jedan od potencijalnih kupaca s kojim smo pregovarali, ali na kraju to nije uspjelo. Zašto? Američki fond imao je svoje fondovske procedure i, kako se kaže u narodu, pokušavali su cijediti iz suhe drenovine. Tako sam kad je istekao ekskluzivitet prava na kupnju, koji smo produžavali dva puta, odlučio više ne produživati i u igru ubaciti i novog potencijalnog kupca, koji se na kraju pokazao mnogo brži i jasniji. Svidjelo mi se nekoliko stvari koje su na kraju presudile. Predstavnici "Eagle Hills Real Estatea" odmah su otvoreno rekli što žele, bili su vrlo jasni, a najviše mi se sviđalo kako su postavili priču u budućnosti, neovisno o novcu. Postavili su projekt na za mene prihvatljiv način, iako sam svjestan da ja ne mogu određivati nekome što će raditi sa svojom imovinom - rekao je Andabak.

Njihov plan razvoja, kako je dodao Andabak, poklapa se s onim što je on zamišljao, ali nije odradio do kraja, da se digne kvalitet i kategorizacija svih objekata, znači razvoj luksuznog turizma.

- Plan je dio hotela podići na pet zvjezdica, dio na četiri, i pritom mi je drago da su oni ocijenili da ekipa koja je zaposlena u "Sunce hotelima", može to sve odraditi, da imamo ljude koji su na razini takvog zadatka. Stoga uopće ne razmišljaju o tome da dijele otkaze, ljudi su im se svidjeli i na to sam jako ponosan, jer su zaista zaslužni za sve ono dobro što postoji u kompaniji. Također, njihov cilj nije kupnja da bi prodali, oni žele razvijati proizvod i ostati tu bar 20-30 godina”, kazao je Andabak, dodavši da arapski kupac ima ugovore s nizom vrhunskih hotelskih brendova.

Inače, gotovo 70 posto dionica "Sunce hotela" prodano je kompaniji "Eagle Hills Zagreb Real Estate" za oko 101 milion eura.

Izvor: sl.b.

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter