Utvrđene činjenice iz afere Respiratori: Izgubljeni budžetski milioni, ogromna šteta po zdravlje građana


Utvrđene činjenice iz afere Respiratori: Izgubljeni budžetski milioni, ogromna šteta po zdravlje građana

U odbranu osuđenog bivšeg premijera Fadila Novalića stao je bračni par Izetbegović, ali i reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović. Žurnal podsjeća na sve činjenice koje su utvrđene prvostepenom presudom koja je u potpunosti potvrđena

Brojne su reakcije na pravomoćnu osuđujuću presudu u predmetu „Respiratori“. I dok veći dio javnosti smatra da ova presuda vraća povjerenje u bh. pravosuđe, lider SDA Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija javno su stali uz bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića, osuđenog na četiri godine zatvora.

„Za dokazivanje namjere o izvršenju krivičnog djela zloupotrebe službene dužnosti potrebni su jasni i nedvosmisleni dokazi. Mi u dokaznom postupku nismo vidjeli takve dokaze“, smatra Bakir Izetbegović. Nevinog čovjeka u Novaliću vidi i reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović.

Sam Fadil Novalić kao mantru ponavlja da je on častan čovjek iz Gradačca - grada Zmaja od Bosne, da se radi o projektu i medijskom planu u koji su uključeni domaći političari, ali i američki State department.

Osim Novalića, za zloupotrebe prilikom nabavke 100 kineskih respiratora ACM 812 A, plaćenih 10,5 miliona KM budžetskog novca, osuđeni su još bivši direktor FUCZ Fahrudin Solak na šest godina zatvora i osnivač firme „Srebrena malina“ Fikret Hodžić na pet godina zatvora. 

ŠTA JE SUD NEDVOJBENO UTVRDIO

Žurnal podsjeća na još neke činjenice koje je sud utvrdio prvostepenom presudom koja je u potpunosti potvrđena. Sud je utvrdio da su nezakonito nabavljeni i preplaćeni respiratori problematične kvalitete i ograničene upotrebe posljedica pogrešno provedene procedure javne nabavke.

Dalje je utvrđeno: 

Da je Srebrena malina nekvalifikovani ponuđač i da je FUCZ kao ugovorni organ postupao samovoljno, bez odgovarajuće komisije za provedbu zakona o javnim nabavkama medicinske opreme. Sud je podsjetio da je Vlada dala suglasnost isključivo zdravstvenim ustanovama da izuzimanjem od primjene Zakona o javnim nabavkama mogu hitno provesti postupak nabavke medicinskih sredstava, ali ne i FUCZ.

Ocjena suda jeste da član 10. Zakona o javnim nabavkama nije mogao biti primijenjen jer za to nisu bili ispunjeni razlozi krajnje hitnosti.

Da je „Srebrena malina“ kao pravno lice upućena od Fadila Novalića i izvjesnog Asima: "Selam gospodine Novalić. Fikret Hodžić. Asim mi je rekao da vam se javim u vezi respiratora pa kada budete imali minutu javite se”, poruka je koju je Hodžić uputio bivšem premijeru koji mu je odgovorio sa „Ok.“

Sud je utvrdio da „Srebrena malina“ nije ispunjavala zakonske uslove za ugovaranje ove javne nabavke zbog nesporne činjenice da nisu bili registrovani za uvoz i promet medicinskih sredstava, niti su raspolagali predmetom nabavke u vrijeme objave ponude, ali i u vrijeme zaključivanja ugovora.

Utvrđeno je  da je korist od nabavke imao samo Fikret Hodžić i da je trebao imati korist od nabavke zaštitne opreme, a koja nabavka je također trebala biti provedena mimo Zakona o javnim nabavkama, ali do toga nije došlo.

Sud je utvrdio da je dokazano da se 100 nabavljenih respiratora nisu u vrijeme nabavke mogli koristiti za teže pacijente oboljele od koronavirusa u jedinicama intenzivne njege, pa je nastupila i šteta za građane.

Sud smatra dokazanim da je Fahrudin Solak krivotvorio službenu ispravu. Ovo se odnosi na činjenicu da je nezakonito proveo dva postupka javne nabavke 100 respiratora u istom danu 3. aprila 2020. Jedna se odnosila na respiratore HC VE003 i ACM 812A. Nije prihvaćena teza Solakove odbrane da se radilo o tehničkim greškama.

Žurnal je već pisao da je nabavka 100 kineskih respiratora ACM 812 A izrodila nekoliko krivičnih predmeta, međusobno povezanih, ali istovremeno rascjepkanih po tužilaštvima u nekoliko istraga. Tako do danas nemamo odgovor da li su upravo ovi sporni respiratori uzrok smrti pacijenata oboljelih od koronavirusa. Ova istraga se vodi u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a ne u Tužilaštvu BiH iako je tokom pretresa na KCUS-u bio prisutan i državni tužilac Džermin Pašić.

Izvor: zurnal.info

AFERA RESPIRATORI: Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić idu u zatvor!

Apelaciono vijeće Suda BiH u potpunosti je potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Fadil Novalić osuđen na četiri, Fahrudin Solak na šest i Fikret Hodžić na pet godina zatvora, dok je Jelka Milićević oslobođena optužbe. Sve to je Novalić potvrdio u medijskim istupima prije zvanične objave Suda BiH.

Žurnal je ranije pisao da je nabavka 100 kineskih ACM812 A izrodila nekoliko krivičnih predmeta, rascjepkanih po tužilaštvima u nekoliko istraga, a da do danas nemamo odgovor da li su ovi respiratori uzrok smrti pacijenata oboljelih od koronavirusa

Apelaciono vijeće Suda BiH u potpunosti je potvrdilo prvostepenu presudu u aferi „Respiratori“. Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić osuđen je na četiri, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest i osnivač firme „Srebrena malina“ Fikret Hodžić na pet godina zatvora.

Oni su proglašeni krivim zbog zloupotrebe prilikom nabavke kineskih respiratora plaćenih 10,5 miliona maraka, u vrijeme pandemije koronavirusa.

Jelka Miličević je pravosnažno oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Prvostepena presuda, koja je donesena većinom glasova uz izdvojeno mišljenje predsjedavajućeg Vijeća sudije Branka Perića, izrečena je 4. aprila 2023. godine. Tokom izricanja prvostepene presude desio se presedan u bh. pravosuđu koji će kasnije izazvati velike polemike u javnosti, a rezultirat će i disciplinskom tužbom protiv Perića.

Naime, sudija Perić je u sudnici pročitao izdvojeno mišljenje i naglasio da smatra da tužioci nisu dokazali nijedno krivično djelo, pa ni zloupotrebu položaja.

“Da bi se dokazala namjera moraju postojati dokazi što nismo imali priliku vidjeti tokom glavnog pretresa”, reći se sudija Perić.

Ured disciplinskog tužioca protiv njega je po službenoj dužnosti formirao predmet, a kasnije je podignuta i disciplinska tužba. Pred Disciplinskom komisijom počelo je ročišta protiv sudije Perića, ali je ono obustavljeno jer je on u međuvremenu otišao u penziju.

Osuđujući dio prvostepene presude u sudnici pročitao je član Vijeća sudija Braco Stupar. On i sudija Goran Radević, koji je također bio član Vijeća, zaključili su da su tužioci dokazali da su Novalić, Solak i Hodžić počinili produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, a Solak i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

Prema optužnici, Novalić i ostali bili su optuženi još i za udruživanje, pranje dara ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem, krivotvorenja službene isprave, ali su se sva tri člana Vijeća jednoglasno složili da ta krivična djela nisu dokazana.

Složili su se i u pogledu oslobađajuće presude Jelki Milićević.

Izvori Žurnala navode da bi se, nakon pravomoćne presude, uskoro mogle privesti kraju i druge istrage koje se tiču ove afere. Podsjetimo, Žurnal je ranije pisao da je nabavka 100 kineskih respiratora ACM 812 A izrodila nekoliko krivičnih predmeta, međusobno povezanih, ali istovremeno rascjepkanih po tužilaštvima u nekoliko istraga.

U Tužilaštvu BiH je, podsjetimo, bio formiran predmet i protiv nekoliko osoba zbog sumnje da su pomagali optuženima u aferi „Respiratori“. Iz ove pravosudne institucije su još ranije za Žurnal kazali da vode istragu zbog počinjenog krivičnog djela “pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela“ i da se radi o “licima koja su pomagala učiniocima krivičnih djela u predmetu Fadil Novalić i drugi”.  

Do danas nemamo ni odgovor da li su upravo ovi sporni respiratori uzrok smrti pacijenata oboljelih od Covida? Ova istraga se, inače, vodi u Tužilaštvu KS, ne u Tužilaštvu BiH iako je tokom pretresa na KCUS-u bio prisutan i državni tužilac Džermin Pašić. 

Prisjetimo se pisma 17 anesteziologa u kojem tvrde da ovi respiratori ne posjeduju postavke koje se preporučuje za mehaničku ventilaciju Covid-19 pacijenata. I ovaj predmet je formiran u Tužilaštvu KS. 

Piše: zurnal.info
Foto naslovna: Hodžić, Novalić i Solak
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter