Utvrditi ko kupuje obveznice Srpske i porijeklo novca

Utvrditi ko kupuje obveznice Srpske i porijeklo novca

- Postavlja se opravdano pitanje ko će kupiti obveznice Republike Srpske, odakle je porijeklo novca i zašto ponuda nije otvorena, kaže Jelena Trivić. 

Potpredsjednica i narodni poslanik PDP-a Jelena Trivić postavila je pitanje ustavnosti odluke Vlade da izađe na međunarodno finansijko tržište s obzirom da Ustav Republike Srpske u Članu 70, Stav 6) jasno propisuje da nadležnost nad zaduživanjem ima Narodna skupština, a ne Vlada. 

„Iz tog razloga ćemo pokrenuti ocjenu ustavnosti poslednjih izmjena Zakona o zaduženju, dugu i granacijama pred Ustavnim sudom kako bi se spriječila svaka sljedeća pogubna politika Vlade“, istakla je Trivićeva.

Ona je, na konferenciji za novinare, kazala da je drugi problem to što izlazak na zatvorenu ponudu u kojoj Vlada na neki način bira i određuje investitore koji će kupiti obveznice radi netransparentno, te se postavlja opravdano pitanje ko će kupiti obveznice Republike Srpske, odakle je porijeklo novca i zašto ponuda nije otvorena. 

„S obzirom na loš kreditni rejting koji trenutno ima Republika Srpska, možemo očekivati visoku kamatnu stopu, daleko višu nego na domaćem finansijskom tržištu na kojem još uvijek postoji spremnost domaćih finansijskih institucija da kupuju obveznice koje emituje Vlada“, kaže Trivićeva. 

Govoreći o određenim pokazateljima duga, Trivićeva, koja je i profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, je podsjetila da je učešće rate kredita u redovnim budžetskim prihodima 2008. godine iznosilo 8%, 2011. godine oko 20%, 2016. godine 43%, da bismo u narednim godinama mogli doći u situaciju da rata kredita iz budžeta dostigne iznos od preko 50% redovnih prihoda budžeta.

"Redovni budžetski prihodi iznose oko 1,9 milijardi ako iz njih isključimo doprinose za PIO koji su 2015. godine postali sastavni dio budžeta, ali se ovi prihodi koriste za isplatu penzija, te se ne mogu smatrati izvornim prihodima budžeta, dok će nam u narednim godinama dospijevati rate kredita od preko milijardu maraka, što znači da će se pola od onoga što privreda i narod uplati u budžet biti korišteno za vraćanje kredita", kazala je potpredsjednica PDP-a.

Izvor: bntv

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter