Usvojene izmjene Izbornog zakona u PD Parlamenta BiH, protiv bili SNSD i HDZ - Sad u Dom naroda! (Video)


Usvojene izmjene Izbornog zakona u PD Parlamenta BiH, protiv bili SNSD i HDZ - Sad u Dom naroda! (Video)

Da bi zakon stupio na snagu, neophodno je da većinom glasova bude usvojen i u Domu naroda BiH.

Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojene su izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, javio je Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

“Potrebno je, da bi stupio na snagu, da zakon bude usvojen u Domu naroda BiH”, dodaje Gagić.

Tokom rasprave, hitnoj proceduri protivili su se deklarativno zastupnici Saveza nezavisnih socijaldmokrata, a odobravale su je opozicione stranke iz Republike Srpske, kao i Socijaldemokratska partija BiH te Stranka demokratske akcije čiji su zastupnici predlagači samog zakona i razmatranja po hitnom postupku, prenosi Fena.

Izmjene Izbornog zakona BiH su predložili Šerif Špago, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Nermin Mandra i Midhat Čaušević.

Kao razloge su naveli potrebu za unapređenjem integriteta izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, osiguravanje uslova za fer i korektne izbore i vraćanje povjerenja građanima u izborni proces, što bi glasače motiviralo i na veću izlaznost.

Između ostalog ovaj zakon najavljuje primjenu novih tehnologija u izbornom procesu, elektronsku identifikaciju birača na osnovu otiska prsta, skeniranje glasačkih listića i brojanje glasova elektronskim putem, radi sprečavanja nepravilnosti primijećenih u prethodnim izbornim ciklusima, kako su naveli predlagači.

Punu primjenu predviđenih novina u izbornom zakonodavstvu oni su predvidjeli za Opće izbore u BiH 2026. godine, a na lokalnim izborima u idućoj godini, pilot-projekat primjene u određenom broju općina.

Schmidtov rok

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uslijedila je nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt pozvao vlast u Bosni i Hercegovini da u kratkom roku usvoji tehničke izmjene Izbornog zakona kojima bi se smanjile izborne prevare i povećala transparentnost izbornog procesa. U protivnom, poručio je, nametnut će ih on koristeći ovlasti.

“U naredne dvije-tri sedmice bi svi željeli da vidimo rezultat. Ukoliko do njega ne dođe, onda ne možemo zavisiti od nekih obećanja: ‘sljedeće sedmice’, ‘sljedeće sedmice’. Ne! Ove sedmice mora i ako se ne uradi, svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima tu nadležnost i ovlaštenje da to donese”, rekao je Schmidt.

Naglasio je da godinu prije lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine treba početi promjenama.

VIDEO:

 

Foto naslovna: FENA
Video: Al Jazeera Balkans
Izvor: balkans.aljazeera.net

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter