Ustoličenje je vjerski a ne politički čin: Joanikije, 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru

Ustoličenje je vjerski a ne politički čin: Joanikije, 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru

- Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije saopštio je da će njegovom planiranom ustoličenju u cetinjskom manastiru prisustvovati sveštenstvo, predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju, te da će to biti isključivo vjerski čin kome ne treba pridavati nikakve političke oznake.

Mitropolit Joanikije je u današnjem obraćanju povodom nedjeljnog ustoličenja podsjetio da je 56. episkop i mitropolit ove svetosavske mitropolije koja je ustanovljena prije 800 godina, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru.

"Nijedan kontinuitet u Crnoj Gori nije toliko jasan kao ovaj, nijedno pravo nije toliko jasno i blistavo i neporecivo kao ovo. Pravo na ustoličenje u ovoj svetinji pripada ne samo meni, nego cijelom sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske", naveo je vladika.

Mitropolit Joanikije poručio je da, ako neko osporava to pravo, a posebno oni koji se stalno pozivaju na državu kao njeni zastupnici i čuvari, to pokuša putem zakona i legitimnih institucija i procesa, koji se mogu tim povodom pokrenuti.

Vladika je istakao da želi da se očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori.

"Ustoličenje mitropolita je u ovom slučaju isključivo vjerski čin i njemu ne treba pridavati nikakve političke oznake. U ovoj više nego napetoj situaciji na Cetinju i u Crnoj Gori, mi smo željeli da maksimalno doprinesemo miru i stabilnosti Crne Gore, da se ne zapodjeva svađa i razdor među braćom, posebno ne na Cetinju", naveo je mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Joanikije je rekao da je zbog toga prihvatio preporuke pametnih i dobronamjernih ljudi da ovaj skup bude isključivo vjerskog karaktera, da se smanji, ali da se nikako ne izgubi njegova suština.

"Biće sveštenstvo, biće predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju i to je sve što se tiče našega skupa. Ali i pored te skromnosti, ovaj će skup biti i miran i blagosloven i nadamo se da će zaista se ispuniti naša želja, da sve prođe mirno i da svako ko dođe toga dana na Cetinje ponese mir u svojoj duši, a ne mržnju i rat", naveo je mitropolit Joanikije.

Vladika je podsjetio da je upravo u Cetinjskom manastiru i hirotonisan uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, a rukom patrijarha srpskog Pavla, prije pune 22 godine.

Njagovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije naveo je u poruci da u Crnu Goru dolazi Njagova svetost patrijarh srpski Porfirije i pozvao sve da u miru i sa radošću dočekaju ugledne goste iz drugih pomjesnih pravoslavnih svetih Božijih crkava, koji dolaze na ustoličenje.

"Dolaze nam predstavnici, arhijereji Božiji, iz Jerusalimske patrijaršije, iz Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinske pravoslavne crkve, Ruske zagranične crkve, Poljske pravoslavne crkve, Bugarske pravoslavne crkve, Pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja i Albanske pravoslavne crkve, može biti da će doći još neki drugi važni gosti iz drugih pomjesnih crkava", naveo je vladika.

Mitropolit Joanikije istakao je da želi da Cetinje bude grad u koji se rado dolazi, a ne grad koji se zbog incidenata i raznih problema zaobilazi.

"Cetinjski manastir je mjesto gdje se mirimo i ustoličenje episkopa, mitropolita, treba da donese mir i spokoj i ovome svetom hramu i cijelom narodu u Crnoj Gori. To je naša želja", naveo je mitropolit crnogorsko-primorski u današnjem obraćanju javnosti pisanim putem. 

Izvor: srna.rs/rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter