Usred šume pronašao beskućnika - Heroj sa Košara jede sa vukovima, ovo mu je sklonište (Video)


Usred šume pronašao beskućnika - Heroj sa Košara jede sa vukovima, ovo mu je sklonište (Video)

Dragan Bradić Sergije pronađen je u šumi na planini Javor. Heroj sa Košara, Dragan Bradić Sergije (1967), koji je živio više od šest mjeseci u improvizovanoj zemunici u šumi na planini Javor, izbavljen je iz javorskog potoka i skloništa. Gdje živi ovaj Javorac slučajno je otkrio, električar, Dragan Stamenić, koji je kresao trasu dalekovoda kroz gustu šumu.

Nekada hrabri ratnik sa Košara, čovjek za kojeg navodno u Ivanjici niko nema ružnu riječ, smještaj za svoje izranjavano tijelo gelerima pronašao je u improvizovanoj zemunici, gdje mu društvo prave mečke, vukovi i divlje svinje, a krov napravljen od paleta sa prvom kišom prokišnjava.

"Osjetio sam miris dima i kad sam krenuo u tom pravcu, ispod jedne bukove izvale ugledao sam vatru i zemunicu pokrivenu celofanom. Ostao sam u šoku kada sam ugledao Sergija, čovjeka koga odlično poznajem i kojeg sam često viđao u nadnici. Niko živi nije znao da on nema krova nad glavom i da spava usred šume u zemunici. On je to vjerovatno krio, a ja ga znam kao čovjeka koji je svima pomagao, kupovao je pečurke po Javoru imao je mnogo para. Svima je davao i propao vjerovatno. Znam da je bio po ratištu od Bosne do Kosova, poslednji put vratio se sa Košara ranjen", priča Stamenić.

Dragan je mjesecima noćivao u improvizovanoj zemunici, koju je sam napravio. Preživljavao je od hrane koju nađe u prirodi, pečuraka, borovnica, divljih jagoda i jabuka. Kažu da ćete mu "kuću" pronaći po dimu. Jer jedino uz konstantno upaljenu vatru uspjeva da se iole zagrije. Spava na celofanu, a pokriva se sa samo jednim tankim ćebetom, nalik onom vojničkom. Kao jastuk služi mu stari džemper.

"Nisam imao kud. Ostao sam bez kuće i zemlje. A radio sam kao crnac, izdržavao oca i majku, a onda mi je sve oteto, čak sam i u zatvoru završio na deset mjeseci, iako nisam bio kriv. Kosio sam ručno po četrdeset livada. Ali ostao sam bez ičega, bilo me je sramota da tražim pomoć od bilo koga, sklonio sam se ovdje i mučim svoju muku. Ali gotov sam, osjećam da mi se bliži kraj, snijeg me živa zateći neće. Pet dana hljeba nisam vidio, večera su mi dvije pečene jabuke. Juče sam ručao jedan krompir i to je sve. Ložim vatru po svu noć da otjeram medvjede i da se malo ugrijem", ispričao je Dragan nedavno.

Nakon što je javnost uznemirila vijest o "čovjeku iz šume", reagovala je uprava opštine Ivanjica. Predsjednik opštine Momčilo Mitrović, kao i Draganove komšije, saznali su iz medija da Dragan spava u planini."Iste noći smo otišli na Javor i ubijedili ga da krene sa nama. Smjestio sam ga u internat, pozvao ljekare da ga pregledaju i vide kako stoji zdrastveno. Bio je vidno iscrpljen, jedva se kretao. Sve smo preduzeli da pomognemo i da ga zbrinemo. Mnogo časnih ljudi nam se javilo da pomogne i uradićemo sve što možemo za ovog čovjeka. On ima veliku šansu da počne novi život, pomoćićemo mu u tome", rekao je Mitrović za GZS.

Danas je pokrenuta akcija koju podržava i lokalna vlast sa ciljem da Dragan dobije krov nad glavom i nađe svoj mir. Svi oni koji žele da pomognu mogu donirati sredstva na sledeći račun: 205-9001027854833-25. Sredstva će biti utrošena za pomoć u zbrinjavanju Dragana Bradića Sergeja, ratnika sa Košara i beskućnika sa Javora.

Foto naslovna: : Youtube/Printscreen/Dnevnik Zapadne Srbije
Video: Glas Zapadne Srbije/youtube.com
Izvor: GZS/mondo.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter