Uručeni otkazi za 85 radnica fabrike Alfa u Modriči (Video)

Uručeni otkazi za 85 radnica fabrike Alfa u Modriči (Video)

Otpušteni radnici fabrike “Alfa” iz Modriče okupili su se danas ispred firme kako bi pokušali mirnim putem obezbijediti ostvarivanje prava, za koja kažu da su im uskraćena. Osim otkaza u rukama, ništa drugo od prava koja im sleduju nisu ostvarili.

Od 1. avgusta preko 80 radnika fabrike “Alfa” Modriča ne dolazi na posao jer su dobili otkaz.

U obrazloženju koje im je dostavljeno, navedeno je da ugovor o radu prestaje da važi zbog kovida-19, te da su sa danom prestanka radnog odnosa radnicima izmirena sva prava koja im pripadaju po osnovu rada.

Međutim, radnici tvrde da poslodavac nije ispoštovao obaveze.

“Ne uplaćuje nam poreze i doprinose. Nisu nam isplaćene sve plate, omogućeno pravo na godišnji odmor”, kaže otpuštena radnica Milanka Marinković.

“U prvom krugu bilo je najavljeno otpuštanje od 65 do 70 radnika, otpustili su nas 85. Onda smo sve subote radili produženo. Nikada nam ništa nije uplaćeno. Davali su nam šihterice da potpisujemo na 40 sati. Ko ne potpiše može ići slobodno iz firme”, kaže otpuštena radnica Slavica Vidović.

Vlasnik firme objašnjava da je do otpuštanja radnika došlo zbog gubitka poslova odnosno narudžbi iz inostranstva.

“Ništa se ne kasni.  Danas smoisplatili za juni i juli. Što se tiče poreza mi ćemo to čim stigne od partnera koji je obećao jutros da će u toku iduće nedelje platiti. Inače ima robu ovdje koja je blokirana”, kaže vlasnik Ilija Jeftić.

Problemi u firmi su počeli još u decembru kada zbog virusa korona u Kini roba iz te zemlje nije stizala. To se odrazilo na zastoj u radu preduzeća, zbog čega je oko 180 radnika poslato na neplaćeno odsutvo. Od tada, kažu radnici, plate su krenule nizbrdo, a sa njima i druga prava.

“Mi ćemo svoje ispuniti. Firma je još stabilna. Natjeraćemo tog partnera da vrati dugove da bi mi poreze isplatili i radnici bili zadovoljni. Ja očekujem da će oni prihvatiti to, da je to nešto normalno”, kaže Jeftić

Fabrika obuće “Alfa” je početkom juna bila žarište virusa korona,  jer je više od 30 radnika za nekoliko dana zaraženo. Fabrika je tada privremeno zatvorena, kako je poručio Jeftić – “da bi se zaštitilo zdravlje radnika”. Jeftić je tada izjavio da će se “Alfa”, koja je donedavno zapošljavala 450 radnika, izvući iz krize, jer “ima podršku inostranih partnera”, te da “niko neće ostati na ulici”. Međutim, tako nije bilo. 85 radnika je ostalo na ulici.

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks