Žurba: Dodik ne odustaje od prodaje rudnika Ljubija? Američki jevreji spremni da plate 50,7 miliona KM? (Video)


Žurba: Dodik ne odustaje od prodaje rudnika Ljubija? Američki jevreji spremni da plate 50,7 miliona KM? (Video)

Priča o prodaji RŽR Ljubija ponovo je aktuelizovana tokom posjete član Predsjedništva BiH Milorada Dodika Izraelu i njegovog sastanka sa izraelskim ministrom finansija Avigdorom Libermanom. U pokušaju da ovoj posjeti što više da na značaju, Dodik je otišao tako daleko da je fingirao susret sa šefom izraelske države Isakom Hercogom što je objavio i na Tviteru. 

Sastanak Milorada Dodika sa predsjednikom Izraela nije se dogodio, već je to bilo usputno slikanje dok je Isak Herceg prolazio, a Milorad Dodik mu se našao na putu. U medijima pod Dodikovom kontrolom to je drugačije prikazano. Iako o Dodikovoj famoznoj posjeti Izraelu zvanično ni slovo nije objavljeno iz Vlade, niti iz kabineta izraelskog predsjednika, za njih je to bio zvaničan susret. 

Sastanka na najvišem nivou nije bilo, ali je dogovora o prodaji RŽR Ljubija i te kao bilo. Ovaj put izabran je američko – kanadski konzorcijum čiji su vlasnici američki državljani jevrejskog porijekla.

Za ponuđene akcije koje će Vlada RS ponuditi kroz dokapitalizaciju, konzorcijum je spreman da plati 50,7 miliona KM. Mali akcionari koje niko ništa nije pitao, protive se prodaji većinskog državnog kapitala.

 “Stav udruženja malih akcionara je da država ne prodaje državni kapital nego da država radi na tome da 700 radnika koji rade u rudniku Omarska u završnoj fazi eksploatacije da tih 700 radnika prebace u rudnik Ljubiju da se otvori novi kop Videnjak i da se oni zaposle na eksploataciji u Videnjaku a da s tim raspolaže država odnosno da država vrši eksploataciju rude i da država prodaje rudu za račun građana RS”, kaže Mirko Šašić, Udruženje malih akcionara RŽR „Ljubija“. 

Dokapitalizacija i prodaja akcija državne firme unaprijed dogovorenom investitoru je zakonit, ali najmanje transparentan i prihvatljiv način jer se prodaje državni kapital bez mogućnosti dobijanja veće cijene, ističu ekonomisti.

 “To je nešto što je neuobičajeno u postupku prodaje javnih dobara jer rudnik Ljubija je u vlasništvu Republike Srpske a o njima upravlja vlada. Želite da dobijete najviše za ono što prodajete onda raspišete informaciju javnu i pozivate sve zainteresovane strane da se upoznaju sa vrijednostima kompanije imovinom kako bi na osnovu toga se pripremila najbolja ponuda za prodavca u ovom slučaju za vladu odnosno građane RS”, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Očito je da je izborna godina navela Milorada Dodika da ubrza prodaju Ljubije. Posljednji pokušaj prodaje akcija na berzi propao je 2019. godine, a  IRB RS je tada državni kapital nudila po početnoj cijeni od 69 miliona KM, što je za oko 10 miliona više od cijene dogovorene sa kanadsko-američkim konzorcijumom.

U otvorenom pismu za medije iz ove kompanije su potvrdili da su ponudili 50.7 miliona ulaganja i da je RŽR Ljubija to prihvatio.

"RŽR Ljubija a.d. je podržalo naš projekat i sada pripremamo prvu fazu direktnog ulaganja u capital RŽR Ljubija a.d. u iznosu od 50,7 miliona KM postupkom dokapitalizacije. Investicije će ići iz drzavne institucije SAD - Trezora SAD preko zlatnog ekvivalenta verifikovanog od strane državnog sekretara Floride. Koliko znamo, to je prvi primjer značajnijeg američkog ulaganja u Republiku Srpsku i definitivno je primjer ekonomske saradnje SAD i Republike Srpske bez ikakve političke pozadine u Izraelu ili SAD".

Konzorcij,čiji je vlasnik Evgenije Zotov i Arcelor Mittal, koji sa Ljubijom ima zajedničko preduzeće u Prijedoru i posluje sa milionskom dobiti. 

Za prodaju je tada bila potrebna saglasnost Narodne skupštine, ali DNS, koji je bio u vladajućoj koaliciji, glasao je protiv. Ljubija više nije na listi strateških preduzeća i o njenoj sudbini ne odlučuje NSRS. 

Evgeniju Zotovu, koji je jedan od akcionara američko-kanadskog konzorcijuma, kako stoje stvari, uspjelo je da konačno preuzme Ljubiju i postane većinski vlasnik.

Odluka o dokapitalizaciji i povećanju kapitala biće razmatrana na vanrednoj Skupštini akcionara Rudnika željezne rude Ljubija koja je zakazana za 10.avgust.

 

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter