Ups - Investitori za autoput u Srpskoj traže garancije BiH

Ups - Investitori za autoput u Srpskoj traže garancije BiH

Investitori zainteresovani za gradnju dionica autoputa Vukosavlje – Rača u Republici Srpskoj traže garancije BiH, kao uslov da se upuste u taj posao vrijedan više od 1,3 milijarde maraka, saznaje portal CAPITAL. Jedan od investitora istakao je u dopisu “Autoputevima RS” da finansijske institucije mogu finansirati izgradnju autoputa, ako za za taj projekat garantuje, kao je naveo, “Centralna vlada Bosne i Hercegovine”. “Finansijska institucija je izjavila da je u mogućnosti osigurati finansiranje Projekta u slučaju da Centralna vlada Bosne i Hercegovine pruži garanciju za Projekt. Molimo vas, da li postoji bilo kakva mogućnost da se razgovara o garanciji Centralne vlade Bosne i Hercegovine u budućim fazama, pod uslovom da ova finansijska institucija ima mogućnost da ponudi povoljne kreditne uslove?”, pitali su investitori “Autoputeve”. Odgovor još nisu dobili.

Pored toga, od “Autoputeva” investitori traže i produženje roka za prijavu na tender za mjesec dana. “Molimo vas da razmotrite da produžite rok za predaju ponuda za jedan mjesec, jer je izuzetno teško pripremiti sav dokument u skladu s Javnim pozivom na vrijeme”, naveli su investitori. U “Autoputevima” su im odgovorili da određeni rok, 25. septembar 2020, već izlazi iz zakonskih okvira?! “Ugovorni organ je prilikom objavljivanja Javnog poziva imao u vidu složenost predmetne nabavke i u vezi s tim odredio rok za dostavljanje zahtjeva za učešće u roku od 43 dana od dana objavljivanja Javnog poziva, iako je zakonom propisan vremenski rok za prijem zahtjeva za učešće u takmičarskom postupku shodno članom 40. stav (2) tačka a)ZJN propisan na rok ne kraći od 30 dana”, odgovor je “Autoputeva”.

Drugi investitor obrazložio je zahtjev za produženje roka za dostavu dokumentacije za 30 dana “trenutnom situacijom prouzrokovanom pandemijom u kojoj je kretanje ljudi i roba zaista otežano”. “Vrlo je teško pa skoro i nemoguće inostranim učesnicima u kratkom vremenskom periodu izvršiti ovjeru i prevod cjelokupne dokumentacije u ovom predkvalifikacijskom postupku”, naveli su investitori, ali odgovor “Autoputeva” nisu dobili. “Autoputevima” svakodnevno stiže više pitanja o pojašnjenju uslova iz tenderske dokumentacije za autoput Vukosavlje – Rača.

Podsjećamo, „Autoputevi Republike Srpske“ raspisali su međunarodni tender za gradnju tri dionice autoputa od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine, do Rače i granice sa Srbijom, ukupne vrijednosti 1,3 milijarde maraka bez PDV-a. Za gradnju autoputa zainteresovana je turska kompanija „Kalyon“. Za autoput se interesuju i finansijske institucije, a među njima i banke „Sparkasse“ i „Ziraatbank“ koje su preuzele tendersku dokumentaciju, kao i određene kompanije registrovane u Srbiji. I kineska kompanija „Shandong Hi-Speed Group Co. Ltd.“ izrazila je zainteresovanost za učešće u izgradnji dionioce autoputa.

Postupak za izbor izvođača radova biće sproveden putem takmičarskog dijaloga, a predviđeno je da broj kandidata kojima će se dostaviti poziv za učešće u dijalogu bude ograničen na četiri.

Ugovor za autoput Vukosavlje – Rača biće dodijeljen po kriterijumu ekonomski najpovoljnije ponude.

Izvor: capital.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks