Upravni inspektor potvrdio ispravnost rješenja Komunalne policije o rušenju -Kajak terase- Šta slijedi?

Upravni inspektor potvrdio ispravnost rješenja Komunalne policije o rušenju -Kajak terase- Šta slijedi?

Glavni upravni inspektor nije utvrdio povrede propisa iz nadležnosti upravne inspekcije tokom nadzora u Odjeljenju komunalne policije, a koji je obavio 12. novembra 2021. godine po zahtjevu investitora ugostiteljskog objekta „Kajak terasa“, saopšteno je.

Naime, tokom ove kontrole, a na osnovu predočene dokumentacije – utvrđeno je da je komunalni policajac 28. oktobra 2021. godine donio rješenje kojim je investitoru privremenog dijela objekta u kojem se nalazi ugostiteljski objekat „Kajak terasa“ naloženo da u roku od osam dana od dana dostavljanja rješenja isti ukloni sa dijela javne površine, jer je objekat nelegalno sagrađen na gradskom zemljištu. Predmetnim rješenjem data je pouka o pravnom lijeku – da je protiv rješenja dopuštena žalba gradonačelniku u roku od osam dana od dana dostavljanja ovog rješenja.

Na predmetno rješenje komunalne policije, investitor je izjavio žalbu gradonačelniku, a od Upravne inspekcije u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske zatražio je inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona o opštem upravnom postupku, a u vezi sa Zakonom o komunalnoj policiji.

U zahtjevu za vršenje inspekcijskog nadzora, između ostalog, investitor je naveo da je rješenje Komunalne policije od 28. oktobra 2021. godine „nepravilno i nezakonito i da komunalni policajac nije ovlašćen da nalaže rušenje objekata“.

Međutim, kontrolom u Odjeljenju za komunalnu policiju, koja je uslijedila 12. novembra – glavni republički upravni inspektor nije utvrdio povrede propisa iz nadležnosti upravne inspekcije, te kako navode u Zapisniku – nije bilo ni osnova za nalaganje mjera iz nadležnosti ove inspekcije.

Podsjetimo gradonačelnik Banjaluke više je puta najavljivao rušenje objekta Kajak terasa a posljednje je bilo zakazano za oktobar. Dva bagera i dalje su parkirana ispred objekta a u rušenje se nije krenulo

On je novinaru BUKE prije nekoliko dana rekao da je izvršenje odloženo zbog tada aktuelne izolacije u kojoj su morali biti pa nije bilo vremena, ali da će se to sigurno dogoditi.

Na rušenje restorana Kajak čeka se od 11. marta, a sama realizacija nekoliko puta je najavljivana i odgađaja.

Oko objekta "Kajak" u banjalučkom naselju Borik 11. marta postavljena je crvena traka i tako je ljetna bašta, za koju je Gradska uprava utvrdila da je nelegalno izgrađena, zvanično zatvorena. Danas nismo dobili epilog kada je ovaj slučaj u pitanju već smo svjedočili prepucavanjima između Resornog ministarstva, ministrice Golić, Gradske uprave i Draška Stanivukovića.

U medijima je najavljivano da će Kajak biti srušen u junu, pa u oktobru, ali nije se dogodilo.

Pred samim objektom više puta je Stanivuković okupljao građane a preko puta samog objekta otvoren je park protiv korupcije i kriminala.

Foto naslovna: oslobodjenje.ba
Izvor: 6yka.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter