Uprava RiTE Ugljevik brani radnike od sindikata (Dokumenta)

Uprava RiTE Ugljevik brani radnike od sindikata (Dokumenta)

Radnici rudnika i termoelektrane u Ugljeviku svjedoci su nesvakidašnjih scena. Uprava preduzeća na čelu sa direktorom Čedomirom Stojanovićem krenula je u odbranu zaposlenih od sindikalne organizacije jer tvrdi da se sindikat zalaže da se radnicima smanje plate, što „ne mogu dozvoliti“.

Naime, kako tvrdi direktor Stojanović on je planove sindikata prozreo u Prijedlogu kolektivnog ugovora koji je sindikalna organizacija uputila upravi.

„U vezi sa navedenim zahtjevom, kao i prijedlogom pojedinačnog Kolektivnog ugovora, obavještavamo vas da isti nije prihvatljiv za Upravu jer se dostavljenim prijedlogom predlaže manji nivo prava iz radnog odnosa u odnosu na ranije važeći Kolektivni ugovor, tačnije predloženi su značajno niži koeficijenti u odnosu na koeficijente iz ranijeg Ugovora“, stoji u Saopštenju upućenom radnicima preduzeća.

U istom se tvrdi kako bi predloženim izmjenama najviše bili pogođeni rukovodioci rudarske mehanizacije, elektromehaničari, bravari, autoelektričari, mehaničari, zidari, rukovodioci postrojenja, vođe smjena, brigadiri, zavarivači i brojni drugi.

Zbog svega oni pozivaju sindikalnu organizaciju preduzeća da u narednih 90 dana pristupi pregovorima oko novog Kolektivnog ugovora. Do tog momenta predlažu da se do jula ove godine produži važenje ranijeg ugovora koji je istekao.

U sindikalnoj organizaciji RiTE Ugljevik smatraju kako su tvrdnje Uprave netačne i plasirane sa ciljem da se sindikat pocijepa i razjedini.

Smatraju kako je „potcjenjivanje znanja zaposlenih u RiTe Ugljevik od strane uprave“ prevršilo svaku mjeru.

„Tvrditi da se po prvi put u istoriji sindikalizma poslodavac bori za prava radnika, je vrijeđanje inteligencije. Jedini cilj uprave u cijeloj priči u vezi sa takozvanim nastojanjem sindikata da se radnicima smanji plata, je da se dio članstva odvoji od sindikata, tj. da se sindikat razjedini. Lažna tumačenja i falsifikovane dokumente sindikat ne prihvata i s pravom se pita „Ko će nas čuvati od čuvara?“, navode u sindikalnoj organizaciji RiTE Ugljevika.

Oni u pisanom obavještenje koju su uputili svojim članovima tvrde kako Uprava neće da potpiše kolektivni ugovor već da podmetne Pravilnik o radu, gdje se sindikatu uzimaju nadležnosti, a radnicima brojna prava.

„Oni će po ko zna koji put putem laži i prevara pokušati da nas razjedine. Pokušaće da plasiraju informaciju preko poslušnika da Sindikat želi loše radnicima, a oni kao korumpirana Uprava dobrotu našem kolektivu, a sve opljačkaše. Ovo je sudbonosni trenutak da istrajemo i opstanemo. Kolektivni ugovor nema alternativu“, stoji u Informaciji.

Podsjećamo, sindikalna organizacija Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik tvrdi kako uprava preduzeća uporno krije informacije i izbjegava odgovore u vezi posljednjih milionskih nabavki, dok sa druge strane, uprava optužuje radnike da preko medija šire lažnu sliku o stanju u preduzeću, zbog čega je došlo do velikog sukoba i krize u odnosima koja se produbljuje svakodnevno.

Otvoreni sukob koji traje već izvjesno vrijeme kulminirao je kada je uprava sklopila Ugovor vrijedan 10 miliona maraka za isporuku i izgradnju sistema za transport šljake, pepela i gipsa za koji sindikalci tvrde da je duplo preplaćen.

Piše: Dejan Tovilović

Izvor: capital

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter