Upozorenje: Nikad veći pritisak na rad medija

Upozorenje: Nikad veći pritisak na rad medija

- Sindikat medija i grafičara Republike Srpske upozorava da pritisak na rad medija nikada nije bio veći.

- Sindikat medija i grafičara Republike Srpske čestitao je 3. maj - Međunarodni dan slobode medija, navodeći da je uloga medija ključna za razvoj svih demokratskih procesa i razvoja društva.

Čestitka je upućena novinarima, urednicima, snimateljima, foto-reporterima, montažerima i svim medijskim radnicima.

Iz ovog sindikata je saopšteno i da pritisak na rad medija nikada nije bio veći.

"Pod izgovorom da poštuju slobodno, nezavisno i pluralističko novinarstvo i vode transparentne politike, nosioci vladajućih funkcija i vlasnici medija u našoj zemlji nerijetko pribjegavaju priticima na novinare i ne čine ništa da bi se njihov položaj popravio", navodi se u saopštenju Sindikata.

U saopštenju se dodaje da su novinari često izloženi fizičkim i verbalnim napadima, te da se u ovdašnjem društvu i dalje gradi atmosfera u kojoj znatan boj građana misli da je to sasvim u redu.

"Istovremeno, većina novinara na svojim radnim mjestima ostaje satima nakon završetka radnog vremena, rade praznicima i vikendima, imaju loše ili nikakve ugovore i nerijetko nemaju uplaćene doprinose", napominju iz ovog sindikata.

Iz Sindikata poručuju da se jedino socijalno i radno sigurni novinari mogu boriti za svoja prava i profesionalno obavljati zadatke.

I ove kao i svake godine zvaničnici šalju čestitke povodom Međunarodnog dana slobode medija, navodeći da bez slobode medija nema ni demokratskog društva, kao ni da sloboda novinarstva ne smije biti ugrožena...

Izvor: srna.rs/rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter