OHR upozorava -Koja poboljšanja javnog zdravstvenog sistema ste željeli da postignete kada ste glasali za ovaj zakon?-

OHR upozorava -Koja poboljšanja javnog zdravstvenog sistema ste željeli da postignete kada ste glasali za ovaj zakon?-

Kancelarija Visokog predstavnika u BiH (OHR) danas je svim narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske dostavila pismo kojim moli poslanike za odgovore na neka pitanja u vezi sa usvajanjem Zakona o entitetskoj Agenciji za lijekove.

“Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH sa svojom kontrolnom laboratorijom i farmakovigilancom, obezbjeđuje da svi lijekovi i medicinska sredstva koji se koriste u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni, čime se štiti sigurnost, zdravlje i dobrobit svih stanovnika BiH. Glasanje u NSRS o Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske uticaće na nadležnosti Agencije za lijekove BiH u RS i na taj način ozbiljno narušiti mjere zaštite javnog zdravlja koje već postoje u skladu sa državnim zakonom. Koja poboljšanja javnog zdravstvenog sistema ste željeli da postignete kada ste glasali za ovaj zakon?”, pitaju poslanike iz OHR-a.

U OHR-u u pismu poslanicima navode i da Agencija za lijekove BiH garantuje rad veletrgovaca lijekova i medicinskim sredstvima u RS, uvoz lijekova i medicinskih sredstava u RS kao i njihovu maloprodaju. Poslanike pitaju čime u rdu Agencije na nivou bih nisu bili zadovoljni s obzirom da su glasali za osnivanje entitetske Agencije za lijekove.

U OHR-u upozoravaju poslanike da bi osnivanje entitetske Agencije moglo dovesti do nestašice ili ograničavanja izbora lijekova i medicinskih sredstava za spašavanje života u Republici Srpskoj. Poslanike pitaju da li su razmotrili te mogućnosti i kako se nose sa tim izazovom.

“Zašto je neophodno da usvojite zakon koji može da spriječi Bosnu i Hercegovinu u ispunjavanju njenih obaveza koje proističu iz međunarodnih konvencija o prometu opojnih droga i psihotropnih tvari? Zakon će da ugrozi približavanje i saradnju sa EU u pogledu unutrašnjeg tržišta, a posebno kretanja roba. On ugrožava budućnost BiH sa EU generalno, što je deklarisani prioritet Vlade Republike Srpske. Da li vam članstvo BiH u Evropskoj uniji nije važno?”, pitaju pismom poslanike iz OHR-a.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS koji predviđa i osnivanje Agencije za lijekove Republike Srpske usvojen je u oktobru prošle godine. Zakon stpa na snagu šest mjeseci nakon objave u Službenom glasniku. Glasanju tada nisu prisusvovali poslanici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter