Upjevavanje -Labuđeg pjeva- Zašto Dodik nije podnio novu krivičnu prijavu protiv sebe Tužilaštvu BiH?!


Upjevavanje -Labuđeg pjeva- Zašto Dodik nije podnio novu krivičnu prijavu protiv sebe Tužilaštvu BiH?!

Upjevavanje "Labuđeg pjeva": Zašto Dodik nije hrabro podnio novu krivičnu prijavu protiv sebe Tužilaštvu BiH nakon što je potpisao Ukaz o donošenju Zakona kojim se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom Glasniku RS?! Umjesto toga, Dodik podnio krivične prijave protiv Šmita i Prusine

1. Nakon što je Milorad Dodik, 07.07.o.g., potpisao Ukaz o o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske kojim se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita u Službenom glasniku Republike Srpske, očekivao sam da Dodik, istovremeno, podnese novu krivičnu prijavu protiv sebe Tužilaštvu BiH.

2. Dodik je potpisao Ukaz uprkos odluci visokog predstavnika za BiH kojim je taj zakon proglašen ništavim, kao i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

Šmit je zabranio i svaki dalji rad na tim zakonima.

3. Uprkos tome, Dodik je potpisao jedan zakon, čime je počinio krivično djelo.

4. Na taj način Dodik bi pokazao kako se ne plaši izmjena Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Šmit, ali je to izbjegao.

Očito da se plaši, jer Tužilaštvo BiH mora, najkasnije iduće sedmice, donijeti formirati predmet, donijeti Naredbu o  sprovođenju istrage i saslušati Dodika. 

Potvrđuje to i podatak da još uvijek "normativno" uređuje Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

5. Šta će nakon toga biti, vidjećemo, a trebalo bi da Dodik bude presuđen i da mu se zabrani političko djelovanje. To je jedino logično, ako logike i prava u BiH uopšte ima.

6. Umjesto da podnese krivičnu prijavu protiv sebe, Dodik se odlučio, ovaj put, za drugačiji scenario: Podnio je krivičnu prijavu OJT Banjaluka protiv Kristijana Šmita i Tužilaštvu BiH protiv direktora Službenog lista BiH Dragana Prusine; protiv Šmita, jer je donio izmjene krivičnog zakona BiH, a Prusine, jer je izmijenjeni krivični zakon objavio u Službenom listu BiH.

6. "Protiv Šmita krivičnu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN-a. U namjeri da se Republici Srpskoj nanese šteta, Šmit se lažno predstavlja kao službeno lice znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Time je on počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske", naveo je Dodik.

7. Direktora Službenog lista krivi zbog objavljivanja odluka visokog predstavnika, što je inače pravna obaveza.

"Protiv Dragana Prusine podnio sam krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH jer je kao direktor Službenog lista BiH, svjesno kršeći zakon, svojim uticajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika u Službenom listu BiH usljed čega je nastala teža povreda prava Republike Srpske. Prusina je time počinio krivična djela zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi po članovima 220 i 224 Krivičnog zakona BiH", naveo je Dodik u krivičnoj prijavi protiv Prusine.

8. Sada smo u novom momentu: Tužilaštvo BiH, nakon što donese Naredbu o sprovođenju istrage, moraće pozvati Dodika na saslušanje, kako bi dao izjavu, dok OJT Banjaluka mora naći pravni osnov za nadležnost kako bi saslušali Šmita, iako nikakav pravni osnov za salušanje i procesuiranje Šmita ne postoji. Ne samo u RS, već cijeloj BiH.

OHR, samim tim i visoki predstavnik, su dio Dejtonskog sporazuma pa se i ovaj Dodikov postupak može smatrati novim krivičnim djelom i napadom na Dejton.

9. Da li će Tužilaštvo BiH hapsiti Dodika? Ne vjerujem, jer će ga pozvati na saslušanje, što je logično. Pošto je Dodik “hrabar”, on će se sigurno odazvati saslušanju, neće ni pobjeći niti izbjegavati, sve sa “srednjim prstom”. Nakon toga mu slijedi optužnica, ako je ostalo “t” od Tužilaštva BiH.

10. Što se tiče banjalučkog Tužilaštva možda, pod Dodikovim pritiskom da će ih ukinuti, pošalju pozive za saslušanje Šmitu, a ako se ne odazove, trebalo bi da uslijedi raspisivanje potjernice za njim. 

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter