Umro poznati novinar Dobrota Lošić

Umro poznati novinar Dobrota Lošić

U Sarajevu je nakon duže bolesti preminuo jedan od doajena Društva novinara Bosne i Hercegovine, dugogodišnji novinar i urednik i jedan od osnivača Televizije Sarajevo Dobrota Lošić.

Rođen je 1932. godine u Bosanskom Grahovu gdje je završio osnovnu školu, a učiteljsku i Pedagošku akademiju u Banjoj Luci. Za novinarstvo se opredijelio još u mladosti surađujući u banjalučkom “Glasu” i  Radiju Banja Luka. Sredinom 1960-ih  bio je među prvim zaposlenim na Televiziji Sarajevo koja je kao republička TV bila dio sadašnjeg emiterskog sistema. Da bi se bolje slikom i tonom pokrila bosanska krajina Dobrota po zadatku odlazi za dopisnika u Banju Luku gdje je ostao desetak godina.

Vrativši se u redakciju u Sarajevo kolega Lošić je u Televiziji bio urednik i voditelj TV dnevnika i mnogi stariji gledatelji ga se i danas sjećaju s malih ekrana kao vrhunskog profesionalca.

Nakon odlaska u uredništvo spoljne politike jednom sedmično se pojavljivao na ekranu kao urednik i voditelj emisije „Sedam dana u svijetu“. Bio je poznat i cijenjen po tome što je kao urednik edukovao mnoge u to vrijeme mlađe kolege, budući da tada nije bilo studija žurnalistike i relativno malo radiostanica i dnevnih printanih medija.

Jednom je rekao da je rado pomagao „novopečenim“ kadrovima jer se sjećao da su i njemu, kad je zakoračio u novinarstvo, pomagale starije kolege u Banjoj Luci.

Značajno poglavlje u životu Dobrote Lošića predstavlja njegova intenzivna aktivnost u Društvu novinara Bosne i Hercegovine koje je u to vrijeme bilo izuzetno cijenjeno kao profesionalna organizacija u koju se moglo učlaniti tek nakon zaposlenja u nekom od medija.

Bio je prvo član komisija, potom i Predsjedništva, da bi 70-ih godina u jednom mandatu bio i predsjednik Društva. Ove godine Društvo novinara slavi 75 godina uspješnog  djelovanja, a kad je obilježavalo 30. godišnjicu predsjednik je bio kolega Lošić.

Tada je na akademiji  u tadašnjoj zgradi Skupštine BiH na Bistriku, kojoj su prisustvovali najviši politički rukovodioci BiH pročitao referat u kojem je podsjetio na slavni put novinarskog društva od 1945. do 1975. godine, period u kojem su novinari svojim emisijama na radiju i TV,  tekstovima u novinama, dali veliki doprinos u obnovi i izgradnji Republike BiH kao ravnopravne federalne jedinice u okviru tadašnje socijalističke Jugoslavije. 

Pred kraj život Dobrota Lošić bio je u jednoj ustanovi za starije u Sarajevu gdje je imao adekvatan smještaj i medicinsku njegu. Tamo ga je posjetio jedan član Društva novinara BiH i s njim dugo razgovarao. Premda je osjećao posljedice moždanog udara bio je raspoložen i, kao obično, spreman za šalu.

U toku razgovora na mobitel ga je pozvao sin Saša, poznati kompozitor i frontmen grupe “Plavi orkestar” da čuje kako se otac osjeća. Kazao je da je ponosan na sina jedinca koji je rođen u Banjoj Luci. Na kraju je rekao da je poznato da novinari obično kratko žive, a on je već premašio neke prosjeke i nije mu krivo zbog toga a i što je pripadao plejadi vrsnih profesionalaca u novinarskoj profesiji.

Izvor: ba.n1info.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks