Umro je Aki Rahimovski, legendarni pjevač Parnog valjka (Foto/Video)


Umro je Aki Rahimovski, legendarni pjevač Parnog valjka (Foto/Video)

Pjevač Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini, potvrdio je njegov menadžer Damir Osredečki. 

“Pozlilo mu je jutros, završio je u bolnici u Novom Mestu. Prije sat vremena su mi javili da je preminuo, ne znamo još uzrok smrti – rekao je Osredečki za 24 Sata.

Vijest je potvrđena na službenim stranicama grupe.

Na društvenim mrežama od Akija su se oprostili iz Parnog Valjka.

- Dragi prijatelji, s neopisivom tugom u srcu vam javljamo da je danas, 22.1.2022. zauvijek zaspao Aki Rahimovski - napisali su.

 

Izvor: 24sata.hr/crna-hronika.info

Ko je bio Aki Rahimovski? Odlazak legende uz čiju su muziku odrastale generacije na Balkanu

Foto: ATA Images

Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava od kojih su neki grupe Vakuum, Krvna braća i Tor, sa kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine

Vest da je popularni pevač, uz čiji su prepoznatljivi glas odrastale generacije u regionu, Aleksandar Rahimovski preminuo, potresla je čitav region koji je odrastao uz njegove pesme.

Ovaj pevač, bogate karijere, rođen je u Nišu 5. juna 1955. godine, ali se ubrzo sa porodicom preselio u Skoplje. Kako mu je otac bio muzički profesor, sa sedam godina je krenuo u muzičku školu, odsek klavir i pevanje.

Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava od kojih su neki grupe Vakuum, Krvna braća i Tor, sa kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine.

Iste godine upoznaje gitaristu i kompozitora Huseina Hasanefendića Husa i Juricu Pađena. U saradnji sa menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu Parnog valjka, a mnogi su ih tada nazivali "zagrebačkom varijantom Bijelog dugmeta".

U 30 i kusur godina dugoj karijeri, Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije, te 2 koncertna DVD-a.

Svoj prvi studijski album objavili su 1976. godine pod nazivom "Dođite na šou", a posle toga hitovi koji i danas traju, počinju da se nižu.

 

Godinu dana kasnije zagrebački Jugoton plasira i njihov drugi album pod nazivom "Glavom kroz zid", dve godine kasnije "Gradske priče", a isti album doživeo je i svetsku distribuciju.

Četvrti album "Vruće igre" izlazi 1980. godine, a naredne i "Vrijeme je na našoj strani".

Glavnom ulicom, kao sedmi studijski album, objavljen je 1983. godine, a godinu dana kasnije i osmi pod nazivom "Uhvati ritam".

Svi albumi doživljavaju zlatne i planitaste tiraže, a ukupni tiraži već su brojali nekoliko miona. Deveti studijski album objavljuju 1985. godine po nazivom "Pokreni se!" a dve godine kasnije i "Anđeli se dosađuju" na kojem se našao legendarni mega hit "Jesen u meni".

1990. godine nova postava snima album Lovci snova, a 1991. godine povodom 15 godina rada sastav na tržište objavljuje uživo album Svih 15 godina na kojem se našlo 29 uživo pesama, a iste godine objavljena je i konpilacija Pusti nek traje. 1992. godine u sastav dolazi i najbolji hrvatski gitarista Marijan Brkić - Brk, koji, kao i Dražen Scholz i Berislav Blažević - Bero ostaje do samog raspada sastava.

1993. godine Parni valjak snima i trinaesti studijski album pod nazivom Buđenje, koji dobiva čak 6 Porina, a 1995. izdaju jedan od najprodavanijih hrvatskih albuma svih vremena, te definitivno najprodavaniji uživo album, Bez struje: Live in ZeKaeM. 1997. Samo snovi teku uzvodno. Zastave, petnaesti studijski album, objavljuju 2000. godine , a četiri godine kasnije, trenutno poslednji album, Pretežno sunčano.

Solo karijera i povratak na scenu

Na 30. godišnjicu osnivanja, Hus odlučuje da prestane sa koncertnim aktivnostima, dok ostatak sastava, pod vođstvom Akija Rahimovskog nastavlja sa radom, i 2007. godine snimaju album "U vremenu izgubljenih". Iste godine nastupili su i u Australiji gde su održali 5 koncerata. Početkom 2008. godine se rastaje sa pratećim bendom, te kreće na turneju po Srbiji sa klavijaturistom Emilom Saksom.

Foto: ATA Images

U jesen 2009. godine Valjak objavljuje veliki povratak u sastavu: Aki, Hus, Brk, Prexi, Bero te novi bubnjar - Dalibor Marinković - Dado; i to u sklopu "Karlovačko live" turneje. Turneja je obuhvatala 10 gradova, sve je počelo u Dubrovniku, a završilo u Čakovcu.

Aki i Valjak tokom te turneje dokazuju da su još uvek u samom vrhu hrvatske muzike, te pune sve gradove, a u Arena Zagreb i Varaždinskoj areni ruše rekord posećenosti. Posjećuju u veće gradove Slovenije te Bosne i Hercegovine, dok u listopadu 2010. godine čak dva puta rasprodaju Beogradsku arenu (5. najveću dvoranu u Evropi), te najavljuju koncerte po ostatku Srbije.

Privatan život krio od medija

Aki Rahimovski se oduvek trudio da svoj privatan život drži u tajnosti. Ženio se dva puta. Iz prvog braka ima sina Kristijana, koji se kao slavni otac bavi muzikom. U drugom braku bio je sa Ingrid, a zajedno imaju ćerku Dinu. I pored toga što je ovaj brak trajao skoro četiri decenije, Aki se sa Ingrid nikada nije pojavio u javnosti, pa malo ko zna kako ona izgleda.

Po treći put postao je otac krajem 2019. godine, kada je dobio ćerkicu sa svojom novom devojkom, Barbarom, ali su vezu držali daleko od očiju javnosti pa se tek nekoliko meseci kasnije saznalo za ovu novost.

Polovinom 2018. godine imao blaži moždani udar i nije hteo da rizikuje. Išao je na terapije, a obožavaoci su mu svakodnevno preko društvenih mreža davali vetar u leđa.

– Držim se zasad. Krenuo sam u banju i verujem da će sve biti u redu. Sledi mi kolonografija i s tim bi trebalo sve da završim – rekao je tada Rahimovski za “Dnevni avaz”.

Foto naslovna: crna-hronika.info
Video: StartPlayBackMusic/Croatia Records/youtube.com
Izvor: telegraf.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter