Umrli čekajući kraj stečajnog postupka

Umrli čekajući kraj stečajnog postupka

Stečaj u Građevinskom preduzeću “Rad” iz Bijeljina traje punih 13 godina, a kraj ovog postupka se ne nazire.

Danas je u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini trebalo da se održi izvještajno ročište ali je stečajni upravnik Goran Marković sat i po prije održavanja obavijestio stečajnog sudiju da ne može prisustvovati ročištu, jer ima povišenu temperaturu.

Stečaj u ovom preduzeću otvoren je davne 2008. godine i jedan je od najdužih u ovom dijelu Republike Srpske.

Svojevremeno su potraživanja radnika i povjerilaca priznata na iznos od 4,5 miliona KM, u vrijeme dok je stečajni upravnik bio Stojan Jović, koji je u međuvremenu preminuo, nakon čega je postupak preuzeo Marković.

Više nisu među živima ni brojni radnici koji su nekada radili u ovom preduzeću, ali je radnicima staž, srećom, povezan, te su bar ostvarili mogućnost za penzionisanje.

 Zanimljiv je detalj da od 2011. godine nisu zakazivana izvještajna ročišta, ali su u međuvremenu vođeni brojni sudski sporovi u kojima se dokazivalo vlasništvo nad spornim stanovima, poslovnim prostorima, garažama  i podrumskim prostorijama.

Godine su izgubljene u traganju za izgubljenom dokumentacijom i oko identifikacije stvarne imovine preduzeća, jer je većina imovine raskrčmljena i rasprodata i prije nego što je stečaj otvoren.

Među najvećim povjeriocima ovog preduzeća je Fond PIO RS, Poreska uprava RS. Od punomoćnika bijeljinske “Elektro Bijeljine” smo dobili podatak da oni na ime utrošene električne energije potražuju oko 137.000 KM, ali su mali izgledi da se nakon toliko izgubljenih godina bilo šta od potraživanja može realno i namiriti.

Izvor: capital

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter