Umjesto da usvoji gotov predlog SNSD, da bi odugovlačio i nastavio -guljenje- naroda, predlaže novi predlog

Umjesto da usvoji gotov predlog SNSD, da bi odugovlačio i nastavio -guljenje- naroda, predlaže novi predlog

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas na 29. posebnoj sjednici Zaključke u vezi Informacije o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije kojim se predlaže da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi prijedlog Zakona o dopuni Zakona o PDV-u, kojim će biti definisane snižena stopa PDV-a od nula odsto na osnovne životne namirnice i viša od 22 odsto na luksuzna dobra i usluge.

Takođe, usvojen je prijedlog da se ukinu akcize na naftu i naftne derivate uz ograničenje ove mjere na jedan mjesec počevši od 1. aprila ove godine, sa mogućnošću produženja u zavisnosti od kretanja cijena u narednom periodu.

ZAКLJUČCI U VEZI INFORMACIJE O MJERAMA U OBLASTI INDIREКTNIH POREZA ZA  UBLAŽAVANJE NEGATIVNIH EFEКATA INFLACIJE

1. Usvaja se Informacija o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije.

2. Narodna skupština  Republike Srpske predlaže da se u paralmentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim će biti definisane snižena stopa PDV-a od 0% na osnovne životne namirnice i viša stopa PDV-a od 22% na luksuzna dobra i usluge, uz temporalno ograničenje do 31.12.2022. godine. Po sniženoj stopi PDV-a od 0% oporezuje se promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to:

– lijekovi, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, homogenizovana dječija hrana i oprema za novorođenčad, sjemena i sadni materijal.

Po višoj stopi PDV-a od 22% oporezuje se promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to:

– visokokvalitetna vina (uključujući pjenušava vina) i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, toaletne vode i kozmetika, uključujući proizvode za ljepotu i šminku, odjeća i obuća od krzna i kože reptila, nakit i srodni proizvodi, satovi i njihovi dijelovi, vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila za prevoz lica na zemlji, u zraku ili na vodi, umjetnička djela, kolekcionarski predmeti i antikviteti, pirotehnički proizvodi za vatromete, upaljači za cigarete (mehanički ili električni), džepni, stolni i ostali od plemenitih kovina, luksuzna naliv pera i oružje.

3. Narodna skupština Republike Srpske predlaže da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi u formi prijedloga Zakona o akcizama u BiH, kojim će predložiti izmjenu člana 17. Zakona, na način da iznosi akciza za naftne derivate iznose 0,00 КM po litri naftnog derivata, uz temporalno ograničenje na jedan mjesec od 01.04.2022. godine, sa mogućnošću produženja u zavisnosti od kretanja cijena u narednom periodu.

Zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

Usvojene zaključke predložili su i usvojili klubovi poslanika vladajuće većine SNSD, SP, DEMOS, US i NPS, dok su opozicione stranke SDS, PDP, DNS i SPS bile susdržane.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je izjavio da ima uvjeravanja Fadila Novalića, predsjednika Vlade FBiH, da će ta vlada podržati prijedlog koji je stigao iz RS, te da će pomenute mjere stupiti na snagu već početkom aprila.

Zora Vidović, ministrica finansija RS, kao Predlagač je izjavila da bi RS izgubila 111 miliona maraka na osnovu smanjenja stope PDV-a, te oko 17,7 miliona maraka na osnovu ukidanja akciza. Prema usvojenom prijedlogu, smanjenje stope PDV-a bi važilo do kraja godine, dok bi se odluka o akcizama usklađivala na mjesečnom nivou u zavisnosti od kretanja cijena nafte na svjetskim tržištima.

Predstavnici opozicionih stranaka optužili su vladajuću koaliciju da ove mjere predlažu iako znaju da neće dobiti saglasnost u drugom entitetu, te ističu da se radi o marketingu bez istinske volje da se nešto promijeni.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović danas se obratio na sjednici NSRS na kojoj se raspravljalo o mjerama oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije.

“Je li moguće da dođu Evropljani kako vi tvrdite i da nas iz Evrope, hajde ja poštujem, nismo k'o Nijemci dostigli tehnologiju da napravimo auto, kariolu, kamion, avion, ali da ne znamo pomusti kravu i posijati njivu bez Evrope, pa ako je tako onda dabogda pocrkali od gladi. Ali je problem što u ovoj državi ima para za svašta. 189 miliona KM dobio je Prointer, gđo Stojićić, za 4-5 godina od osnivanja. Kilo paprika prije krize, objavio sam, košta 7,20 KM, ne bi da su punjene. Vi ne želite da se odreknete luksuza. Moram da pozdravim Delegaciju iz EU, ako su još tu, oni su zakuhali to što vi danas kušate. Četiri godine akciza, a mi Hercegovci ne vidjesmo neku korist, ni bolji put”, poručio je Vukanović.

“Samo zbog SNSD-a još juče gorivo nije bilo jeftinije za 40 feninga po svakom litru i to treba da zna svaki prevoznik, taksista, poljoprivrednik, svaki čovjek u ovoj zemlji. Sve ostalo što danas izvode je jedna bespotrebna farsa”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović tokom konferencije za medije nakon obraćanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Rekao je da SNSD-ova vlast zloupotrebljava NSRS kako bi se izvukli iz nečega što su sami napravili svojom odlukom da kazne narod Srpske, tako što nisu glasali za ukidanje akciza.

“Što se tiče današnje rasprave o smanjenju stope PDV-a i ovo što predlažu je liječenje njihovih frustracija. Mogli smo umjesto svega ovoga danas razgovarati o rebalansu budžeta u kojem ima preko 300 miliona KM za javnu potrošnju, za kumovske zgrade, objekte, softvere kompanija bliskih njima. Zaboravili su reći da su samo u prva dva mjeseca prihodi od PDV, zbog poskupljenja, skočili za 250 miliona KM, od čega direktno za budžet Srpske 60 miliona KM. I umjesto da se odriču takvog povećanja prihoda i pomognu svakom čovjeku, oni sve zadržavaju i još neće da se odreknu akciza čije ukidanje je moglo najdirektnije da pomognu”, poručio je Borenović.

Borenović je rekao da najveću odgovornost za to snosi SNSD:

“Ta stranka nema hrabrosti da to kaže narodu. Poštenije je, čestitije, reći da neće da ukinu akcize i smanje cijenu govora. A o kolikom se novcu radi, bilo je dovoljno da prihodi iz prva dva mjeseca pokriju šestomjesečno ukidanje akciza. A da se ukine neroduktivna potrošnja, čija je očigledna namjena omogućavanje privilegija prijateljima, kumovima i srodnicima funkcionera ove vlasti svako novorođenče je moglo dobiti 5000 KM, penzije povećati za 10%, povećati borački dodatak ili pojednostavljeno, svako domaćinstvo 1000 KM direktne podrške u vrijeme krize”, istakao je Borenović.

Naglasio je da je cilj SNSD-a da nikada ne dođe do ukidanja akciza:

“Sada bi išle procedure koje smo već prošli, Predstavnički dom, Dom naroda, pa će se igrati oko hitne, pa oko redovne procedure, pa će sve na red doći za jedno šest godina, što znači nikada. To je i njihov cilj, jer neće da odustanu od stotina miliona KM koje izdvajaju građani iz svojih džepova”, rekao je Borenović.

Izvor: Mondo/Nezavisne novine/RTVBN/Avaz/gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter