Umire još jedan privredni gigant Republike Srpske: Novi protesti rudara u Ugljeviku, šta je pozadina? (Foto)

Umire još jedan privredni gigant Republike Srpske: Novi protesti rudara u Ugljeviku, šta je pozadina? (Foto)

Kako sam ranije i najavio, danas su održani novi protesti rudara u Ugljeviku, a ispred sjedišta Uprave preduzeća okupilo se oko 200 nezadovoljnih radnika. Oni traže povećanje plate rudarima za 15%, poboljšanje uslova rada i zavođenje reda jer su kriminal, korupcija i izvlačenje para prešli sve granice.

Rudnik i termoelektrana Ugljevik su opterećeni velikim dugovima, doprinosi se ne uplaćuju redovno zaposlenima, velika su dugovanja prema dobavljačima, a na namještenim tenderima izvlači se veliki novac, pa je u pitanje dovedena tekuća likvidnost.

Prije samo par mjeseci lažni sindikalac Mićanović, koji je sluga i potrčko direktora, potpisao je Kolektivni ugovor sa Lukom Petrovićem, u ime Sindikalne organizacije Elektroprivrede Republike Srpske, pa je u najmanju ruku licemjerno što se sada tobože bori za plate i položaj rudara.

Odnosi u Upravi RiTE Gacko su loši, direktori međusobno razgovorali službeno elektronskom poštom i dopisima, a iza kulisa vlada pravi rat između generalnog direktora Čede Stojanovića, kadra DRPOS-a, i Milutina Tasovca, izvršnog direktora i poslanika SNSD-a, koji voli da rukovodi iz sjene i koji bi rado uklonio Stojanovića, ali bi to ugrozilo Vladu i koalicione odnose sa Čubrilovićem koji su narušeni.

Ako rudari obustave rad i proizvodnju, kako se najavljuje, to bi ugrozilo cijeli elektro-energetski sistem, ali malo je šanse da do toga dođe. Ranije je bilo najava sličnih protesta u RiTE Gacko, kao posljedica sukoba između Luke Petrovića i Srđana Milovića, ali su protesti prekinuti a Milanović „umirio“ nezadovoljstvo radnika preko drugog lažnog sindikalca Željka Tepavčevića nakon što je Dodik sletio u Gacko i sastao se sa Milovićem.

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter