Uloženi novi materijalni dokazi na suđenju u slučaju propasti -Bobar banke-

Uloženi novi materijalni dokazi na suđenju u slučaju propasti -Bobar banke-

U nastavku suđenja Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Republičko javno tužilaštvo koje zastupa optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, predalo je Okružnom sudu Banjaluka nove materijalne dokaze.

Tužilac Snježana Petković je Okružnom sudu u Banjaluci predala niz materijalnih dokaza, zapisnika o izvršenim kontrolama “Bobar banke” od strane Agencije za bankarstvo Republike Srpske, kao i tri ugovora o kreditima kojima je, po optužnici, prouzrokovana korist određenim pravnim licima.

Vlado Adamović, advokat optužene Slavice Injac, prigovorio je dokazima Tužilaštva kao nepotpunima jer u zapisnicima o kontroli “Bobar banke” nema zapisnika Odbora za superviziju Agencije, odnosno da u dokaznom materijalu nema dijela koji ide u korist optužene.

“Slavica Injac nije donosila odluke, već je davala saglasnost na prijedloge. Tužilac Tužilaštva BiH je selektivno dostavio dokaze postupajućem tužiocu”, rekao je advokat Adamović.

Sudija Branimir Jukić prihvatio je primjedbu Odbrane, a od Republičkog javnog tužilaštva zatraženo je da iz tužilačkog spisa Tužilaštva BiH, koje je pisalo optužnicu, bude preuzet kompletan spis koji se kao dokaz predaje Okružnom sudu u Banjaluci.

Slavica Injac se tereti optužnicom za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u slučaju propasti “Bobar banke”.

Optužnicu u predmetu “Bobar banka” Tužilaštvo BiH je podiglo u martu 2017. godine protiv 16 lica. Njima je stavljeno na teret da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona konvertibilnih maraka, što je na kraju dovelo do propasti “Bobar banke”.

Suđenje Slavici Injac je u oktobru 2018. godine, iz Suda Bosne i Hercegovine, prebačeno u Okružni sud u Banjaluci. Ona se tereti da je, kao direktorica Agencije za bankarstvo RS-a, znala da ta banka posluje sa velikim kreditnim rizikom, ali da tim povodom nije ništa učinila.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. maj.

Foto naslovna: BIRN BiH/Okružni sud Banja Luka
Izvor: BIRN BiH/gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter